Vasárnapi ebéd
Mindannyian, kicsi és nagy, körbeültük az
asztalt, senki nem hiányzott, még a kutya is az asztal alatt feküdt és élvezte
a családi együttlét meghitt légkörét. A gőzőlgő húsleves párája gyöngyözött a
fazék oldalán, amikor a mama letette az asztal közepére. Mindenkinek Ő mert, szigorú
hierarchia szerint, először a papának, majd szépen sorban életkor szerint
kaptunk - ez alól kivételt egyedül a
vendégek képeztek – majd utoljára magának szedett. Ahogy a kanalat
belemerítettem a levesbe a házi tészta minduntalan próbált leszökni róla,
de a mama kézzel gyúrt, papírdobozokban szárított cérnametéltje semmihez nem volt
fogható. Már gyerekként is éreztem, hogy ez valami más, különleges, anyukám vagy
az általam ismert felnőttek ilyet nem csináltak. Pár kanál leves és az ebéddel
együtt elkezdődött a jóízű beszélgetés is. Szomszédokról, rokonokról, a hét
történéseiről. Én pedig akár egy puha dunyhába, boldogan süppedtem bele a
zsongásba, miközben már a tálalón várakozó rántott húsokkal szemeztem, amihez a
mama mindig szalmakrumplit készített, olyat, amilyet csak Ő tudott, zsírban sültet,
ropogósat. Az étekzés végén feltette a kotyogóst és az egész szobát belengte a
friss kávé illata. Nekünk gyerekeknek ilyenkor már fel szabadott állni az asztaltól,
de én soha ki nem hagytam volna, az étkezés csúcsát, a várva várt süteményt.
Több, mint húsz év elteltével is úgy érzem a számban az epres piskóta, az almás
pite ízét, ahogy ezeknek az ebédeknek a hangulatát is fel tudom idézni magamban.
Az otthon ízeit, a nagycsalád nyújtotta biztonságot, egy pár óra
gondtalanságot – azóta is ezt jelenti számomra a vasárnapi ebéd. Immár felnőttként,
anyaként és feleségként is nagyon fontosnak tartom a közös étkezéseket, amelyek
nem csak az evésről szólnak, hanem az összetartozásról, az együtt eltöltött
minőségi időről. Nagyon meghatározó élmények ezek a gyerekkori emlékek a
családi ebédekről, a közös tésztagyúrással, palacsintakészítéssel konyhában
eltöltött délelőttök a nagymamáimmal vagy a délutáni borsófejtés, zöldbab
aprítás közbeni nagy beszélgetések. Délutánonként gyakran megfogott minket a
mama, két nagy vájlinggal kimentünk a ház mögött elterülő hatalmas kertbe és
teleszedtük őket gyümölccsel, málnával, eperrel, szederrel, barackkal, ribizlivel,
egressel, ami éppen termett és utána mosatlanul még a naptól melegen megettük
őket, a ribizlit a szánkkal húztuk le a fürtökről, a kajszit pedig elég volt
megnyomni a tetején egy bizonyos ponton és már szét is nyílt.. Semmi nem esik azóta sem olyan jól, a legelegánsabb
étteremben sem, mint, amikor az udvaron rohangáltunk és ő uzsonnára a kezünkbe nyomott egy nagy karéj zsíros kenyeret egy-egy
félbevágott almával és azt a játék hevében kimelegedve megettük úgy, hogy még a fülünk is olyan lett.
Emlékszem, hogy ültünk a kiskonyha lépcsőjén, mint az orgona sípok és ámulva
néztük, ahogy nagy üst fölött kavargatja a forró baracklekvárt, amikor készen lett egy kis tálban félre rakott nekünk, mi azt is alig bírtuk kivárni, hogy
kihűljön, sokszor már langyosan torkoskodtunk belőle. Nem tudom, hogy mi lehetett az oka annak, hogy nála mindig olyan jóízűen ettünk, a falusi levegő, a szakácstudománya vagy a kettő együtt, és Őt már sajnos nem is tudom erről megkérdezni. Azóta is ezeket
az ízeket, színeket, hangulatot keresem, a piacon, a konyhában, a családi
étkezéseknél, és ha sikerül meglelni, elkapni ezeket a pillanatokat, akkor úgy
érzem aznap érdemes volt felkelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése