Amikor a naptárban márciushoz érünk, hétről-hétre jönnek azok a kis mérföldkövek, amelyekből tudom, hogy szép lassan valóban megérkezik a tavasz és lehet örülni az új évszaknak. Az első piacról hazahozott kankalin és tulipáncsokor. Amikor a városban először ülök ki egy teraszra kávézni. Először nagykabátban, sapkában, majd egyre inkább kigombolkozva pulóverben, sálban. Előveszem a ballonkabátomat, majd sorban kerülnek elő a tavaszi darabok a szekrényből, mellények, színes nadrágok, zakók, virágmintás, tarka sálak. Hosszú kihagyás után először megyek el futni az erdőbe. És ilyenkor már nagyon-nagyon ki vagyok éhezve a tavasz ízeire is. Feszült várakozással figyelem a piacon a standokat, mikor jelennek meg a várva várt tavaszi zöldségek. Nem szeretnék egy napot sem lemaradni róluk, hiszen többségüknek rövid ideig van szezonjuk, csupán pár hétig. A spárga. Bébispentót. Az újsárgarépa, snidling és természetesen a medvehagyma. Már az illata is fantasztikus, egészen a város széléig elér, a Magaslatin sétálva megcsapja az ember orrát, ha meglebben a szél. Ilyenkor hívogat a Mecsek, egy séta a medvehagymával borított még kopár, de már ébredező erdőben, a zöld között néhol elő-előkandikál néhány hóvirág is, a kedvenc tavaszi programjaim közé tartozik. A virágföldes zsákok már a teraszunkon várakoznak, hogy hétvégén elültessem bennük a fűszernövény palántákat. Zsálya, petrezselyem, rozmaring, oregano, bazsalikom, kakukkfű, majoranna, citromfű, menta.
Egy jól induló tavaszi nap... Kinézek a teraszajtón a belső udvarra és látom, ahogy a szemben lévő ház kopott sárga fala visszaveri a reggeli napfényt. Mindkét gyermek alszik még, férj munkába készülődik, én meg a tegnap délután szedett medvehagymából készítek egy könnyű tojásrántottát reggelire, amíg lefő a kávé.
Hozzávalók két személyre:
- 4 tojás
- Egy csokor medvehagyma
- Borsónyi vaj
- Két evőkanál tej
- Parmezán
- Olívaolaj
- Kevés snidling
Az olajon megfuttatom a medvehagymát, villával felverem a tojásokat, majd a serpenyőbe öntöm a medvehagymára. Hozzáadom a tejet és a vajat, majd a parmezánt, kevergetem és egy perc múlva lehúzom a tűzről, nem szabad túlságosan megsütni. Tálalás előtt megszórom apróra vágott snidlinggel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése