A sütésben szeretem a pepecselést. Elővenni a formákat. Kikenni vajjal. Kimérni a hozzávalókat, elővenni a porcelán és rozsdamentes keverőtálakat, kanalakat. Porcukorszórót. Nézni a sütő ablakán keresztül, hogyan kel életre a sütemény, ahogy egyre nagyobb, magasabb lesz, úgy tölti be az illata is egyre inkább a lakást. A végén a díszítést, cukormázzal, cukrokkal, csokoládéval. És a fotózást. Idő, türelem, precizitás. Csak így lehet. De éppen ettől kapcsol ki annyira, hogy koncentrálni kell rá, figyelni. És persze a legjobb rész, megenni. Egyedül egy tea mellett, a gondolataimba méllyedve, barátokkal beszélgetés közben észrevétlenül elfogy egy tálcával. Családdal egy jó ebéd lezárásaként.
Hozzávalók:
- 100 g nádcukor
- 1 3/4 dl olaj
- Két tojás
- 225 g finomliszt
- 3/4 teskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- Egy csipet só
- Fél citrom lereszelt héja
- Fél narancs lereszelt héja
- 150 g sárgarépa lereszelve
- 100 g mandula vagy dió durvára vágva
A krémsajtos mázhoz:
125 g krémsajt (cserpes natúr krémsajt a legjobb szerintem)
250 g porcukor
Egy evőkanál zöldcitromlé
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Összekeverjük a cukrot és az olajat, majd hozzáadjuk a tojásokat és alaposan elkeverjük. Ezután hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, sót, fahéjat, a szódabikarbónát és a reszelt citrom és narancshéjat, végül a sárgarépát és a mandulát vagy diót. A masszát 12 mini kuglóf vagy muffin formába merjük és 20 perc alatt megsütjük. Ezalatt elkészítjük a cukormázat. A porcukrot átszitáljuk majd simára keverjük a krémsajttal, a zöldcitrom levével ízseítjük. Amikor kihültek a kuglófok (muffinok) megkenjük a tetejüket a mázzal, megszórhatjuk őket durvára vágott dióval vagy színes cukorral is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése