Legalább annyira várjuk az első spárgás rizottót tavasszal, mint a sütőtökös rizottót ősszel. Finom, egyszerű és könnyű. Guszta.
Hozzávalók:
- Egy csokor zöldspárga
- 200 g rizottó rizs
- Egy szál póré hagyma
- Két gerezd fokhgyma
- Olíva olaj
- 100 g parmezán sajt
- Három diónyi vaj
- Fehérbor vagy rozé (tavalyi rozé kiválóan alkalmas a célra)
Elkészítés:
- A spárga fás részét letörjük, egy percre lobogó sós vízbe dobjuk, majd kiemeljük és azonnal hideg vízbe rakjuk, lecsöpögtetjük és karikára vágjuk. Néhány virágot félreteszünk díszítésnek.
- A póréhagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk olajon, majd rádobjuk a rizst és megpirítjuk rajta.
- Felöntjük a szobahőmérsékletű borral, majd ha elfő róla, akkor merőkanállal adagoljuk rá a spárga főzővizét és gyakori kevergetés mellett puhára főzzüka rizst. Mindig éppen csak annyi vizet adunk hozzá, amennyi ellepi és megvárjuk, amíg elfő róla, ezután merjük rá a következő adagot. A második körnél hozzáreszeljük a fokhagymát.
- Amikor kész, félre húzzuk és hozzákeverjük a frissen reszelt parmezánt és a vajat, fedő alatt hagyjuk elolvadni, párszor megkeverjük közben.
- A spárgát belekeverjük vagy a tetejére halmozzuk, a félretett virággal díszítjük. Azonnal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése