A császármorzsa nálunk amolyan kényeztető, ünnepi hangulatba ringató reggeli finomságnak számít, így advent harmadik vasárnapján, mikor sikerült egy órával korábban felkelnem a családnál, úgy éreztem kellemes meglepetés lesz a nekik a vaníliás illatra ébredezni...
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 5 dkg cukor
- Egy vanília rúd
- 10 dkg liszt
- egy csipet só
- 1, 25 dl tejszín
- 1,2 5 dl tej
- Egy marék mazsola
- Egy dl rum
- 5 dkg vaj vagy kókuszzsír a sütéshez
- barack vagy szilvalekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
- A mazsolát felforralom annyi rummal, amennyi éppen ellepi és félre teszem, amíg hűl ázni hagyom benne.
- A cukrot összeturmixolom a vaníliarúddal, a tojásokat szétválasztom, a sárgáját alaposan összedolgozom a vaníliás cukoral.
- A tejet összekeverem a tejszínnel, a lisztet pedig a sóval, majd felvátltva hozzáadom őket a cukros-tojássárgás keverékhez.
- A fehérjét kemény habbá verem és óvatosan a masszába forgatom, majd hozzáadom a rumos mazsolát.
- Egy magas falú serpenyőben megolvasztom a vajat (vagy más zsiradékot) és alacsony lángon lassan megsütöm benne a masszát. Odakészítek közben egy másik serpenyőt, abban is vajat olvasztok és amikor már annyira megsült a tészta, hogy elválik a a serpenyő falától és egyben marad, óvatosan átborítom a másik serpenyőbe és a másik oldalát is aranybarnára sütöm. Amikor készen van két fakanál segítségével apró darabokra szaggatom vagy kiborítom egy fa deszkára és késsel kockára vágom és kicsit még visszateszem a falatokat pirulni. Tálaláskor meghintem porcukorral és házi baracklekvárral tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése