Halászlé helyett vagy mellett. Finom, gyors, szezonális és ünnepi is, hiszen a lencséhez számos karácsonyi és újévi hiedelem, népszokás kötődik, gazdagságot, bőséget, jó termést hoz a családhoz, így érdemes az asztalra tenni.
Hozzávalók:
- 250 gramm lencse
- Egy szál sárgarépa
- Egy szál fehérrépa
- Fél póréhagyma
- Egy gerezd fokhagyma
- Olívaolaj
- Húsleves vagy zöldségelves alaplé
- Friss rozmaring, zsálya
- Szárított babérlevél
Elkészítés:
A lencsét, karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, póréhagymát, a megpucolt fokhagymagerezdet, a fűszerekkel együtt egy lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, majd lassú tűzön, gyöngyöztetve puhára főzzük. Egy kanál olívaolajat teszünk bele majd ha készen van kihalásszuk a fűszereket és botmixerrel pürésítjűk, majd kis lyukú szűrőn átpasszírozzuk, hogy minél selymesebb állagú levest kapjunk. Tálaláskor egy csepp tejszínnel meglocsoljuk. Ha kiadósabb ételt szeretnénk varázsolni belőle, süssünk hozzá olaszkolbászt, majd a tetejére karikára vágva, tejföllel kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése