Karácsonykor nem kell feltétlenül órákat a konyhában rostokolni, hogy finom falatokat tegyünk az asztalra. A mézeskalácsból készült tiramisu szerintem felér egy beiglivel és az elkészítése a tizedét veszi igénybe. Feltéve persze, ha van otthon mézeskalács. Ez a recept azért is jó, mert a mézeskalács sokszor nem fogy annyira, hiába dolgoztunk vele, díszítettük, mert a többi finomság után már nem marad hely a keksznek. Ebben a formában azonban garantáltan nem lehet ellenállni neki. A beiglit pedig hagyjuk meg a nagymamáknak...
Hozzávalók:
- 250 g mascarpone
- 3 tojás
- 4 evőkanál nádcukor
- egy evőkanál vaníliás cukor
- egy evőkanál porcukor
- egy csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 2 dl kávé
- kevés rum
- 15-20 darab mézes süti
Elkészítés:
- A tojás sárgáját krémesre keverem a nádcukorral, vaníliás cukorral és a mézeskalács fűszerkeverékkel (ez nyugodtan helyettesíthető, fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal, szerecsendióval, gyömbérrel, nálam tavaly óta itt áll egy zacskó, mert a sütőpor mellé ajándékba adták így végre felhasználásra került). Majd a mascarponéhoz keverem.
- A kávébe elkeverema rumot majd a mézeskalácsokat beleáztatom.
- A fehérjét egy kanál porcukorral kemény habbá verem és beleforgatom a mascarponés krémbe.
- Egy üvegpohárba vagy tálba rétegezem a mézeskalácsot a krémmel, a legtetejét szépen elsimítom és egyenletesen meghintem a tetejét cukrozatlan keserű kakaóporral, díszítésnek tehetünk rá egy kidíszített mézeskalácsot.
Ha valaki külön ezért sütne mézeskalácsot, akkor javasolom, hogy a receptből hagyja el a cukrot és csak mézzel készítse, nem kell olyan édesnek lennie a tésztának a tiramisuhoz.
Még gyorsabb verziója a desszertnek, ha nincs időnk hagyni összeállnia tiramisut, ha a mascarponés krémet a mézes sütik tetejére kanalazzuk meghintjük kakaóporral és díszítésnek egy-egy minire gyúrt trüffel golyót teszünk a közepére. Persze ehhez sem árt ha van előre bekészített ganache a hűtőben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése