Miért szeretem? Mert a legegyszerűbb étkezést is képes ünnepivé varázsolni, pedig tulajdonképpen nem más, mint egy omlett elegáns kiadásban. Előre elkészíthető, a tésztát csak ki kell kapnia hűtőből, gyors és finom, arról nem is beszélve, hogy milyen étvágygerjesztő, amikor a pite formában az asztalra tesszük a remegő közepű, roppanós szélű, illatózó lepényt. Nem nehéz, de mégis kiadós, jó választás reggelire, ebédre vagy vacsorára is.
A tészta elkészítése
Hozzávalók:
- 190 gramm liszt
- Egy evőkanál só
- 125 gramm vaj
- 6 evőkanál jeges víz
A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat és a jeges vizet, majd gyorsan tésztát gyúrunk belőle. Egy fél órára a hűtőbe tesszük, majd vékonyra nyújtjuk és kibéleljük vele a kivajazott pite formát. A formával együtt visszatesszük a hűtőbe még 20 percre, amíg előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Villával megbökdössük és 15 percig elősütjük, 10 percig nehezékkel (sütőpapírra rizst vagy lencsét, babot helyezünk) 5 percig nehezék nélkül. Ezután beletöltjük a tölteléket és 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha kicsit feljön, de a közepe még remeg.
Töltelék
Hozzávalók
- 2 dl tejszín
- egy dl tej
- két evőkanál olíva olaj
- 4 tojás
- egy gerezd fokhagyma
- petrezselyem
- só
- bors
A tojásokat felverem a tejszínnel, majd hozzáadom a tejet, az olívaolajat, a borsot, belereszelem a fokhagymát. Sózom, borsozom, beleszórom az apróra vágott petrezselymet és ezután különböző feltétekkel variálom. Készíthetünk spenótos mozzarellás quiche-t, ilyenkor bébi spenót leveleket belenyomkodom a töltelékbe és a tetejükre karikára vágott mozzarellát teszek. Rakhatunk rá sonkát, kolbászt, kipróbálhatjuk sült szalonnával a franciák kedvencét a Quiche Lorraine-t. Ha csak zöldséges feltéttel készítjük, akkor az alap töltelékhez keverhetünk reszelt parmezánt és vöröshagymát is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése