A minap a nyaralás alatt egy barátunk készített nekünk Minestrone levest. Amikor felajánlotta, hogy mi lenne, ha ezt főzne ebédre, bevallom őszintén először nem voltam olyan nagyon lelkes, ugyanis nem ettem még olyan minestrone levest, ami igazán jólesett volna. Idáig. Ez sűrű volt, megállt benne a kanál, és tele volt finomabbnál finomabb szezonális zöldséggel. Gyerekkoromból van néhány nem túl jó éttermi minestrone leves élményem, talán ez lehetett az oka a leves iránti - most már nyugodtan kimondhatom indokolatlan - unszimpátiámnak, a lényeg, hogy ez mostantól biztosan megváltozott. Azóta megpróbálkoztam vele én is, és örömmel tapasztaltam, hogy nem csak finom, hanem nagyon egyszerű az elkészítése is, ráadásul minden évszakban a kedvünkre és persze a zöldségkínálatnak megfelelően variálhatjuk.
Hozzávalók:
- Egy cukkini
- Egy padlizsán
- 3 sárgarépa a zöldjével együtt
- Egy fehér répa
- Egy fej zeller a zöldjével együtt
- 200 g cukorborsó
- 10 darab nagy érett, illatos paradicsom, a legjobb hozzá az alaktalan, nagy lecsó paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- Három gerezd fokhagyma
- Egy marék friss bazsalikom
- Egy kisebb marék friss rozmaring
- Olívaolaj
- Bors
- Parmezán
- 250 gramm ravioli vagy más tészta
Elkészítés:
Olívaolajon üvegesre pároljuk az egyik fej vöröshagymát és az apróra vágott fokhagymát, majd rádobjuk a felkockázott zellert, sárgarépát, fehérrépát, kicsit később a cukkinit, majd a padlizsánt. Felöntjük egy kevés vízzel, ami éppen ellepi és hozzádjuk a zeller és a sárgarépa zöldjét és a másik fej vöröshagymát egészben. Ezeket a végén kihalásztam belőle, de az ízük nagyon finoman belefő. Vigyázzunk, hogy ne lobogjon, csak gyöngyözzön a leves. Mialatt a zöldségek főnek, paradicsomokat forrásban lévő vízbe dobjuk, majd hideg vizet engedünk rájuk, ezután könnyedén le lehet húzni a héjukat. Felkockázzuk és összeturmixoljuk a bazsalikommal és a rozmaringgal, borsozzuk, meghintjük egy csipet sóval és hozzáöntjük a leveshez. Amikor már majdnem készen van utoljára adjuk hozzá a cukorborsót, mert annak pár perc is elég, hogy puhára főjön, majd a legvégén a tésztát. Frissen reszelt parmezánnal tálaljuk, a tetejére karikázhatunk zöldhagymát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése