A piacon sikerült szereznem nagyon finom kecske termékeket, köztük egy nagyobb darab kecsketúrót. Sós, erőteljes íze nagyon illik a sonkához, paradicsomhoz, először tésztát szerettem volna készíteni belőle, végül úgy gondoltam, hogy kipróbálom rizottóhoz. Az állaga inkább egy gomolya sajthoz közelít, mint a hagyományos túróhoz, így reméltem, hogy szépen felolvad és krémes állagúvá teszi a rizottót. Kicsit sűrűbbre kell hagyni a rizst a szokásosnál, hagyjuk, hogy jobban elfőjön róla az utolsó adag főzőlé, mert a túró hígabbá teszi.
Hozzávalók két személyre:
- 250 gramm kecsketúró
- 100 gramm parmezán
- 150 gramm spenót
- Egy marék metélőhagyma
- Egy nagy fej vöröshagyma
- Egy gerezd fokhagyma
- 10-15 szem koktél paradicsom
- Négy szelet Pármai sonka
- Alaplé (hús vagy zöldségleves)
- 4 diónyi vaj
- 2 dl száraz fehér bor
- 140 grann rizottó
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 150 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük a sonka szeleteket és a koktélparadicsomokat. 10-15 perc alatt a sonkát roppanósra sütjük, a paradicsomokat pedig éppen csak megizzasztjuk. Egy magas falú serpenyőben a hagymát üvegesre sütjük az olajon, majd rádobjuk a rizottó rizst és kicsit megpirítjuk. Felöntjük a borral és megvárjuk, amíg elfő róla, majd merőkanalanként, állandó kevergetés mellett, szép lassan megfőzzük az alaplében. Mindig csak annyi alaplét merünk rá, amennyi éppen ellepi. A második, harmadik merésnél hozzáreszeljük a fokhagymát, az apróra vágott metélőhagymát és a spenótot. Amikor al dente-re főtt a rizs, félrehúzzuk és hozzákeverjük a lereszelt parmezánt és a vajat és belemorzsoljuk a kecsketúrót. Tálaláskor a tetejére helyezzük a roppanósra sült sonka szeleteket és a koktélparadicsomokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése