Nem csak a gyümölcsöket, hanem a nyári zöldségeket is könnyedén elrakhatjuk, és így később is remek alapanyagot szolgáltatnak sok étel készítésekor, hiszen csak lekapjuk a polcról, kiegészítjük néhány hozzá illő dologgal és máris kész egy vacsora vagy ebéd. Nem csak praktikus, hanem nagyon egészséges is, hiszen így télen is hozzájuthatunk igazi napon érlelt paradicsomhoz, paprikához, cukkinihez és padlizsánhoz, amikor nincsen szezonja és csak víz ízű halovány másait árulják a szupermarketek polcain. Nyaralásra is mindig viszek magammal néhány üveggel, így sok időt megspórolok a konyhában, mert tésztával összekeverve vagy sajt és kenyér mellé kínálva, a lecsót pedig csak egyszerűen felmelegítve, pár perc alatt kész is a vacsora.
Sült paradicsom zöld fűszerekkel
Mi sem egyszerűbb a sült paradicsom elkészítésénél, mégis igazi ínyencség, amit utána tésztán, kenyéren, sajt mellé is kínálhatunk. Tenni való alig van vele, azon kívül, hogy a piacon beszerezzük vagy a kertből leszedjük, majd megmossuk, karikára vágjuk és betesszük a sütőbe.
Hozzávalók:
- Paradicsom, ha lehet igazi piros, illatosat válasszunk, az egyik kedvencem a lucullus
- Friss zöld fűszerek: rozmaring, bazsalikom, oregano, kakukkfű, majoranna, zsálya
- Olíva olaj
- Fokhagyma
Elkészítés:
A karikára vágott paradicsomot, sütőpapírral bélelt sütőbe rakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal és 150 fokon 2 óráig sütjük. A zöld fűszereket apróra vágjuk és megszórjuk vele. Ha azonnal fogyasztjuk, akkor az utolsó 15 percben kivesszük és rászórjuk, majd visszatoljuk, hogy vele együtt süljön és átvegye a fűszernövények zamatát. Ha el szeretnénk tenni üvegben, akkor miután készen van, a tepsit rácsra tesszük hűlni, és a paradicsomkarikákat egy villa segítségével egyenként belehelyezzük a befőttesüvegbe. Egy réteg paradicsom, majd megszórjuk zöld fűszerrel és meglocsoljuk olívaolajjal, majd megint paradicsom és fűszer, végül olívaolaj és így tovább. Ha szeretnénk megbolondítani akkor hajszálvékonyra vágott fokhagyma szeleteket is rakhatunk sütés közben rá, de csak az utolsó fél órában, különben megég.
Lecsó üvegben
Hozzávalók:
- Paradicsom
- Paprika
- Padlizsán
- Cukkini
- Vöröshagyma
- Olaj
Elkészítés:
A vöröshagymát megdinszteljük olívaolajon, majd hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, cukkinit és padlizsánt és fedő alatt megfőzzük a saját levében - tulajdonképpen egy sima lecsót készítünk. Belerakhatunk egy erős paprikát is, nem lesz tőle csípős, viszont sokkal ízletesebb a lecsó. Amikor készen van, akkor forró mosogatószeres vízben elmosott, sütőben csírátlanított és előmelegített üvegekbe merjük, a tetejére ujjnyi vastag rétegben olajat öntünk, majd egy celofánnal lezárjuk, amire nátrium benzoát kerül, végül dunsztoljuk. Egy évig biztosan eláll, a tavalyiak közül az utolsó üvegeket most bontottam ki. Nagyon finom ahogy a különböző zöldségek ízei az üvegben összeérnek.
Konyhakerti finomságok olajban
Aznap, amikor nyaralni indultunk kimentem a kertbe és leszedtem az összes érett paradicsomot és cukkinit, hogy majd elviszem őket, de hamar rá kellett jönnöm, hogy mire odaérünk nagy valószínűséggel már csak pép lenne belőlük. Így gondoltam egyet és az jutott eszembe, hogy a sült paradicsom mintájára miért ne lehetne vegyesen eltenni a zöldségeket? Felszeleteltem a különböző formájú és színű paradicsomokat, cukkiniket, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket, meglocsoltam olívaolajjal, fokhagyma szeleteket helyeztem rájuk és 150 fokon másfél-két óráig sütöttem, mire bepakoltam a bőröndöket már illatosra is sültek. Üvegekbe mertem két nagy marék zöld fűszerrel együtt, úgy, hogy egy réteg zöldségre, egy réteg fűszert helyeztem. A zöldségekből kifőtt lével összekeveredett olívaolajat is beleöntöm az üvegbe - ez a legfinomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése