2013. október 3., csütörtök

Almás-borzas pite


Az ötlet az édesem blogról származik, kis változtatással készült belőle az én almás borzaskám. Félig pite, félig crumble, a két kedvencem együtt, egy süteményben megvalósítva! Persze éppen ezért töménytelen mennyiségű vaj és nem kevés cukor is szükséges hozzá, de az ember már az első falatnál belátja, csak így érdemes... 


Hozzávalók

Tetejéhez, a morzsás részhez:
  • 275 gramm liszt
  • két evőkanál fahéj
  • két evőkanál őrölt kardamom
  • két evőkanál őrölt gyömbér
  • Fél tesákanál só
  • 160 gramm cukor
  • 200 gramm olvasztott vaj


Az alsó tésztához:
  • 200 gramm puha vaj
  • 300 gramm cukor
  • Két nagy tojás
  • 275 gramm liszt
  • Fél csomag sütőpor
  • Egy teáskanál szódabikarbóna
  • 300 gramm tejföl


Töltelékhez:
  • 600 gramm alma (felkockázva, én mindenfélét használtam, édeset, savanykásat, pirosat, zöldet)
  • 3-4 evőkanál nádcukor
  • Egy citrom reszelt héja és leve
  • Egy kevés reszelt gyömbér
  • Egy csipet fahéj
  • Egy csipet őrölt kardamom
  • Két evőkanál keményítő
Elkészítés:

1. A tetejére a morzsához a száraz összetevőket összekeverjük, majd hozzákeverjük a felolvasztott vajat és hűtőbe tesszük, hogy összeálljon. 
2. Az almát megmossuk, felkockázzuk, összekeverjük a cukorral, citromlével, az őrölt fűszerekkel és a reszelt citromhéjjal, és hozzáadunk két evőkanál keményítőt, hogy felszívja a nedvességet.
2. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
3. A lágy vajat alaposan összekeverjük a  cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, innentől már nem szabad túlságosan összekeverni. Összekeverjük a száraz összetevőket is, és a tejföllel felváltva hozzáadjuk a vajas masszához.
4. Az alsó tésztát egyenletesen elsimítjuk a sütőpapíron, ráterítjük az almát, majd a tetejére morzsoljuk a hűtőben összeállt vajas masszát. 
5. 175 fokon 45 -50 perc alatt aranybarnára sütjük. Kínálhatunk mellé mascarpone krémet vagy vanília fagylaltot. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése