Gyorsan elkészíthető, mégis különleges ez a palacsintatészta szerű francia pite, ami szinte minden gyümölccsel variálható, a kedvencem cseresznyével, szilvával és almával elkészítve. Stahl Judit recept, csak egy egy egészen picit változtattam rajta, a tej felét tejszínre cseréltem, kihagytam a pálinkát és szerintem kevesebb cukor is elég hozzá. Negyed óra alatt össze lehet állítani a tésztáját, a legmunkásabb része a cseresznye kimagozása. Azt hihetnénk, hogy nem lehet elrontani, de néhány dologra azért érdemes odafigyelni. Semmiképpen ne porcukrozzuk meg a tetejét, mert a tészta nagyon vajas és felszívja a cukrot, sajnos tapasztalatból mondhatom, az eredmény nem túl guszta. A másik, amire vigyázni kell, hogy ne rakjunk túl sok gyümölcsöt bele, 25-30 dekagramm bőven elegendő, a pite forma alját ne lepje el összefüggően a gyümölcs, mert nem folyik be közé a tészta és az eredmény alul cseresznye fölül pedig csak tészta lesz, és éppen azt a könnyed állagot veszíti el, ami a clafoutis lényege.Vendégváró finomságnak kiváló, frissen a legjobb, így érdemes úgy időzíteni, hogy éppen akkorra legyen készen, mire a vendégek megérkeznek. A lakás megtelik a cseresznyés tészta édeskés illatával, és a szájukban már ott érzik az ízeket, mielőtt meglátnák miről is van szó. Csak győzzük megvárni vele őket, ha esetleg késnének...
Hozzávalók:
- 250-300 gramm kimagozott cseresznye
- 125 gramm vaj
- egy rúd vanília
- egy citrom reszelt héja
- 3 tojás
- 125 ml tej
- 125 ml tejszín
- 120 gramm cukor
- 100gramm finomliszt
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra és kivajazunk egy 24 centiméter átmérőjű piteformát. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és elrendezük a piteformában (ha szilvából készítjük, akkor a szemeket félbevágjuk, az almát pedig vékony cikkelyekre szeleteljük). A vajat megolvasztjuk és félre tesszük hűlni. A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliarúd kikapart magját és a csipetnyi sót, folyamatos kevergetés mellett hozzászitáljuk a lisztet. A tejet összekeverjük a tejszínnel és azt is hozzáadjuk a tésztához, majd belekeverjük a kihűlt, megolvasztott vajat is. A végén egy csomómenetes, palacsintatésztánál egy kicsit sűrűbb tésztát kapunk, amit egyenletes rétegben ráöntünk a piteformában várakozó gyümölcsre. Körülbelül háromnegyed óra alatt barnára sütjük, majd a sütőből kivéve rácsra tesszük hűlni, langyosan tálaljuk. Érdemes alá tenni egy alufóliával borított tepsit, mert a a clafoutis sütés közben feljön és kiszökhet a formából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése