2013. június 8., szombat

Randi vacsora: Sült almás-epres kacsamájas szendvics lilahagyma ágyon


Szeretem a péntek estéket, vége a hétnek, a megérdemelt pihenés következik, másnap nem kell korán kelni, és még előttünk az egész hétvége. A gyerek már békésen alszik, ketten vagyunk, olyan jó leülni egy pohár borral és beszélgetni, összebújni. Igen ám, de mi az az étel, aminek este fél kilenckor csinos ruhában, tűsarkúban érdemes nekifogni, úgy, hogy hamar készen legyünk, lehetőleg ne ússzon az egész konyha - és minket se viseljen meg túlságosan - és mégis valami különleges legyen, ne túl nehéz, de valami férjkápráztató finomság, amitől rögtön hétvégi hangulatba kerülünk... A sült almás-epres kacsamájas szendvics lilahagyma ágyon tökéletes randi étel, már pár napja érik bennem az ötlet ami a Stahl magazint nézegetve jutott eszembe. Ő csirkemájjal és kicsit más kiegészítőkkel javasolta, az ételről készített fotó és a máj-bagett kombináció azonban nem hagyott nyugodni, így született meg ez a szendvics.  Könnyű elkészíteni, gusztán lehet tálalni, nem nehéz a gyomornak így nem álmosodunk el a vacsora után. Desszertnek jöhet utána egy kis csoki fondü eperrel.

Hozzávalók:

300 gramm kacsamáj
2 nagy fej lilahagyma
egy alma
10 szem eper
fahéj
vörösbor
balzsamecet
vaj
olívaolaj
bors 
egy bagett


Elkészítés:

1. Egy serpenyőben összeolvasztunk két evőkanál olívaolajat és 70 gramm vajat. A hagymát felszeleteljük, és rmegfuttatjuk rajta, közben sózzuk, borsozzuk, egy kis kávéskanál fahéjjal megszórjuk, és hozzáadunk  fél deci száraz vörösbort és két evőkanál balzsamecetet.  Fedő alatt kis lángon összefőzzük 15-20 perc alatt. Ha készen van megszórjuk 3 teáskanál cukorral, összekeverjük és néhány percig főzzük, hogy karamellizálódjon a hagyma.

2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra,  egy  üvegtálban felolvasztunk egy evőkanál vajat és hozzáadunk egy evőkanál olívaolajat. Az almát felszeleteljük és megsütjük 10-15 perc alatt.
A májat megtisztítjuk, megmossuk majd papírtörlővel szárazra töröljük és mindkét oldalát ujjnyi zsiradékon néhány perc alatt megsütjük, majd utána sózzuk borsozzuk ízlés szerint. 

3. Az epret megmossuk, szárazra töröljük és a szemeket hosszában három felé vágjuk. Abban a serpenyőben, amiben a májat készítettük a májból kisült zsíron megfuttatjuk.

4. A bagett szeleteket belemártjuk egy pillanatra a serpenyőbe, hogy valamennyit magába szívjon a zsíradékból, majd ráhalmozzuk a  lilahagymát, a májszeleteket, végüla tetejére szépen ráigazítjuk a sült alma és  eperszeleteket. Mellé száraz vörösbort kínálunk.

Kellemes hétvégét és szép estéket kívánok mindenkinek!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése