2013. május 12., vasárnap

Epres-mascarponés piskóta torta



Szeretem a piskótát, főleg friss, piros gyümölcsös krémmel megtöltve. A piskóta tészta elkészítése könnyű, pik-pak össze lehet dobni, fél óra alatt meg is van. Ehhez azonban kell egy jó piskóta tészta recept, ami nekem nem volt. Az interneten nézegettem, millió fellelhető, apró különbségek vannak köztük csupán, míg az egyik recept szerint külön fel kell verni a fehérjét, addig a másik szerint elég csak minden alapanyagot összedolgozni. Sokan sütőport sem írnak hozzá, pedig szerintem szükséges, ahhoz, hogy szép magas legyen a tészta. Mivel a torta emeletes, ezért úgy gondoltam, hogy két piskótát sütök, nem vágom ketté, és mindkettőt másképp készítem el. Egy nagyon kedves ismerősömtől kaptam egy receptet, az egyik tésztát kis kiegészítéssel aszerint készítettem, a másikat pedig a dolce vita blogról szedtem, az alapján a  recept alapján, ami egyébként ennek a süteménynek az elkészítéséhez inspirált. Az ismerősöm receptje nyert, amit az alapján készítettem sokkal könnyebb és lazább lett, igaz pár perccel tovább tartott, mert a fehérjét külön kellett felverni hozzá, de megéri az plusz öt perc a végeredményért. A krémet limara péksége epres-mascarponés piskóta tekercs receptje alapján csináltam. Ez a sütemény tipikus példája azoknak a desszerteknek, amelyek elkészítése nem igényel nagy erőfeszítést, azonban nagyon sok múlik a minőségi alapanyagokon.  Lehetőleg házi tojással és háztáji tejszínnel dolgozzunk, a különbség ég és föld, és fontos, hogy az eper is finom érett legyen és ne legyen sérült. A fehér csokiból is érdemes jó minőséget választani. Egyébként általában is igaz, hogy a silány alapanyagokat az étel sem javítja fel, az ínyenc francia írónő és üzletasszony  Mireille Guiliano lényegre törő megfogalmazásával élve, "a szemétből, csak szemét lesz". 

Piskóta tészta

Hozzávalók:

7 tojás
8 dkg liszt
8dkg cukor
egy csomag sütőpor
csipet só
két evőkanál hideg víz
egy citrom reszelt héja

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy 24 centiméteres tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. A tojásokat szétválasztjuk, a cukrot és a citromhéjat kikeverjük a sárgájával. A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, hozzákeverjük a sárgájához, majd hozzáadom a két kanál vizet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a masszába forgatjuk, majd beleöntjük a tortaformába. Körülbelül 15 percig sütjük 200 fokon légkeveréssel, az utolsó 5-10 percben lejjebb vehetjük 180 fokra. Nem szabad kinyitni a sütőt, miközben sül, mert összeesik a tészta. Illat alapján is könnyen tájékozódhatunk, hol tart a piskóta. Süthetünk egyet és kettévághatjuk, de készíthetjük két piskótából is, akkor rusztikusabb hatású lesz a torta.

Mascarponés eperkrém

Hozzávalók:
50 dkg mascarpone
24 dkg fehér csokoládé
1,5 dl tejszín
50 dkg eper

Mentás szirup

3 dl víz
5 dkg cukor
egy csokor menta
egy lime vagy citrom


Az epret feldaraboljuk, ha kisebb szemű az eper, a torta tetejére díszítésnek szánt szemeket egészben is hagyhatjuk. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Vigyázni kell, mert a fehér csoki könnyen szemcsésedik, ezért gyorsan kell vele dolgozni. A mascarponét kanalanként hozzákeverjük, végül beleforgatjuk a felvert tejszínt. Az eper egyharmadát tegyük félre, a többit hozzákeverjük a krémhez. A sziruphoz a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, az apróra vágott mentát és pár percig forraljuk, majd hozzáöntjük a citrom vagy a lime levét és a lereszelt héját. Ezzel meglocsolva pikánsabb lesz a tortánk, de ez akár el is hagyható. Az egyik piskóta tetejét megkenjük a krémmel, óvatosan ráhelyezzük a másikat, majd annak is megkenjük a  tetejét és a maradék epret szépen elrendezzük rajta. Menta levelekkel díszíthetjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése