2013. október 7., hétfő

Banános-csokis amerikai palacsinta



Ha hétvégén reggel kényeztetni szeretném a családot valami finomsággal, akkor gyakran amerikai palacsinta a kívánság, ez a csokis-banános változat jelenleg a kedvencünk, nem véletlen, hiszen a banán és az étcsoki együtt verhetetlen ízpárosítás. A palacsinta recept egy barátnőmtől származik, habkönnyű, palacsintatészta, mintha nem is lenne benn liszt. Ráadásul sikerült olyan csokikrémet kikísérleteznem, amiután már lehetséges ebédelni is, nem fekszi meg a hasunkat, mégis nagyon-nagyon csokis. És persze banános.

Hozzávalók a palacsintához:

  • Hat evőkanál liszt
  • Egy evőkanál sütőpor
  • Csipet só
  • 250 gramm natúr joghurt
  • Két tojás
  • Kevés méz vagy cukor


A csokikrémhez:

  • 60 gramm étcsokoládé
  • Egy dl tejszín
  • Egy kocka vaj
  • 3-4 evőkanál natúr joghurt
  • 1-2 banán és egy dl tejszín a tálaláshoz
Elkészítés:

Összekeverjük a palacsinta száraz hozzávalóit  (liszt, só, sütőpor), a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a mézzel, vagy cukorral és hozzákeverjük a lisztes keverékhez. A fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a masszához forgatjuk. Egy serpenyőben vékony ujjnyi olajat (még jobb ha kókusz zsírt használunk, szebben sül benne) hevítünk, vigyázzunk, ne túlságosan magas lángon, közepes fokozaton (az én tűzhelyemen kilenc fokozat van, 4-es fokozaton sütöm) süssük a palacsintákat, különben a külseje megég, a  belseje pedig folyni fog. Kis merőkanállal adagoljuk, és süssük mindkét oldalát aranybarnára, majd óvatosan szedjük ki száraz papírtörlővel borított tányérra. Egymás mellé pakoljuk, ne helyezzük egymásra. Lehetőleg akkora serpenyőt használjunk, hogy 3-4 kis palacsinta elférjen benne egyszerre, különben az első fele kihűl, mire a végére érünk.


Miközben a palacsinták sülnek elkészítjük a  csokoládékrémet. Kis lábosban vagy gőz fölött a vajjal és a tejszínnel együtt felolvasztjuk a  csokoládét, habverővel alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot és félre tesszük hűlni. A banánt nagyon vékony szeletekre vágjuk, egy dl tejszínt kemény habbá verünk. Nagyon fontos, hogy házi tojást és tejszínt használjunk, nekem még sosem sikerült a boltiból hasonló állagot elérnem.

Tálaláskor a csokikrémet és a banán szeleteket a palacsinták közé töltjük: egy palacsintát megkenünk kevés csokikrémmel, majd befedjük banánszeletekkel, erre megint kevés csokikrém jön majd egy palacsintát borítunk rá, amire újra csokikrém-banán-csokikrém kerül, majd megint egy újabb palacsinta. Általában 3-4 palacsinta közé rakok tölteléket, a legtetejére pedig már csak csokikrém kerül és tejszínhab. A palacsinták a csokitól kicsit elcsúsznak egymáson és oldalt pont annyira fog kifolyni a krém, hogy ellenállhatatlanul guszta legyen. Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése