2013. május 23., csütörtök

Tavaszi fogások: Spárgakrémleves, cukorborsó krémleves és borsó főzelék mentával


Spárgakrémleves

A krémlevesek közül a spárgakrémleves az egyik kedvencem, ilyenkor hetente legalább kétszer biztosan a menü része. Egy Gordon Ramsay recept alapján készítem, összevágok egy vöröshagymát, két szál újhagymát, olajon megdinsztelem pár perc alatt, majd egy szál új sárgarépát felkarikázok és hozzáadom. Ha megpuhult, rádobom a feldarabolt zöldspárgát, és fedő alatt párolom körülbelül 10 percig, ha kész, néhány virágot kiveszek a turmixolás előt és félrerakom díszítésnek. Felöntöm csirke vagy zöldség alaplével, összefőzöm, összeturmixolom, majd szitán leszűröm, közben egy fakanállal finoman átpasszírozom rajta. A végén egy deci tejszínt hozzákeverek, és egy-egy vékony szelet pirított sonkával vagy mozzarellás esetleg kék sajtos pirítóssal tálalom. Ha nincsen otthon alaplevünk, akkor leveskockát is használhatunk hozzá, én DM-ben kapható bio leveskockákat használom jobb híján. Alaplevet érdemes előre elkészíteni és ha van hely a hűtőben, lefagyasztani, hiszen rengeteg ételhez tudjuk használni, és sokkal ízletesebb és egészségesebb, mint a leveskocka.


Cukorborsó krémleves

Szintén egy Gordon Ramsay szakácskönyvből származik a recept, bár némileg változtattam rajta, az elkészítése nagyon hasonló a cukorborsó főzelékhez. Egy-két szál újhagymát vagy egy póréhagymát felaprítunk, olajon üvegesre izzasztjuk, majd hozzáadjuk a kifejtett cukorborsót, négy személynek körülbelül egy kiló kell hüvellyel együtt. A borsót átforgatjuk, kicsit hevítjük a hagymával együtt, majd felöntjük alaplével, és hozzáadunk egy feldarabolt vöröshagymát és néhány darab alaposan megmosott hüvelyt is. Összefőzzük majd összeturmixoljuk és egy szűrőn átpasszírozzuk (a passzírozást nem lehet kihagyni, ha a hüvelyt is belefőztük és turmixoltuk).  Amikor kicsit már kihűlt, hozzákeverünk egy deci tejszínt, friss borssal és szerecsendióval ízesítjük. Nagyon finom ha turmixolás előtt néhány levél entát is teszünk bele. A képen sonkával tálaltam, de gyakran szoktam egyszerűen csak egy kis kanál tejszínnel meglocsolni a tetejét.





Cukorborsó főzelék mentával

Az örök klasszikus borsófőzelék, kicsit újragondolva rántás, habarás nélkül és friss mentával a fűszerkertből. A cukorborsót kifejtjük, négy adaghoz hüvellyel együtt körülbelül 1200-1500 grammra lesz szükség. Újhagymát, póréhagymát karikákra vágunk és olajon üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a cukorborsót és kicsit átforgatjuk rajta, majd felöntjük tejjel, éppen annyival, hogy ellepje és hozzáadunk egy négybe vágott vöröshagymát és megfőzzük a borsóval együtt. Vigyázzunk, hogy ne főzzük agyon, hogy még érezzük a  zsenge borsószemeket a főzelékben. Amikor készen van egyharmadát kiveszem a hagymával együtt és összeturmixolom, beledobok egy csokor mentalevelet és azt is elturmixolom benne, majd visszaöntöm a borsóra és besűrítem vele. Lehet rakni még bele egy kevés tejszínt is. Feltétnek serpenyőben pár perc alatt sonka szeleteket sütök hozzá.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése