2013. május 13., hétfő

Miért jó a piac?

Napestig tudnám sorolni az érveket, hogy miért jó piacon vásárolni, így igyekszem kiválasztani azt a néhányat közülük, amelyek nálam különösen fontos szempontot jelentenek a bevásárlásnál. Először is piacon gyorsan lehet vásárolni, és mivel az időnek általában híján vagyok, ezért nekem ez az egyik legfontosabb, ami a piac mellett szól. Ez nyilván csak akkor igaz, ha az ember tudja, mit hol, kinél érdemes keresni, vannak bejáratott helyei, standjai, ez előbb-utóbb kialakul. Egy szupermarketben sosem végzek 20 perc alatt, sokszor majdnem ennyi időbe telik csak az, amíg sorban állok a kasszánál. 

A piac olcsóbb, sokszor jelentősen olcsóbb, mint a boltok, arról nem is beszélve, hogy jóval nagyobb a kínálat. És most jön az aduász, ami - legalábbis  nálam - mindent eldöntő érv a piac mellett, itt könnyen hozzájuthatok a szezonális dolgokhoz, így mindig friss, évszaknak megfelelő ételek kerülnek az asztalunkra. A szezonális táplálkozás nem csak az egészséges étkezés,  hanem a változatos konyha alapja is, hiszen a legtöbb zöldség-gyümölcs pár hétig kapható csak, így ha követjük szükségszerűen változik az étrendünk is. Ezzel a szemlélettel isőt is megtakarítunk, mert nem kell sokat gondolkozni azon, hogy mit főzzünk, én mindig arra találok ki különböző variációkat, aminek éppen szezonja van és nem tudom megunni, hiszen csupán pár hétig tart. Most van például a spárgáé, az eperé, a zöld borsóé, így reggelire spárgás-zöldborsós omlettet eszünk, vagy lágy tojásba mártogatjuk a vajon párolt vagy blansírozott spárgát, esetleg borsós rántottát egy kis újhagymával és előételként, rántva, levesként vagy köretként, de mindig belecsempészem az ebédbe is. Az epret is számtalan módon el lehet készíteni, salátának, desszertnek, levesnek, köretnek, csak a fantázián múlik, hogy mibe tesszük bele, hogyan használjuk fel ezeket az alapanyagokat. 
Utolsó érvként szeretném kiemelni a piac hangulatát. Hetente háromszor járok, és azokon a napokon mindig nagyon friss és energikus vagyok a korai kelés ellenére is. Mióta Rebeka megvan már kevesebb az időm, jobban sietek haza ezért céltudatosabban vásárolok, de még így is feltöltődést jelent végig mustrálni a zöldségeket, a szebbnél szebb vágott virágokat, amelyek nem olyan unalmasak, mint a virágboltok kínálatai, ahol egész évben ugyanazok a virágok kaphatóak. Húsvétkor minden tele volt tulipánnal, jácinttal, nárcisszal, múlt héten csokor számra hordtam haza az orgonát, a férjem mindig csak a fejét ingatja és elnézően mosolyog, amikor tele pakolom velük a lakást. Ezen a héten találtam labdarózsát, egy hatalmas fehér csokor már az asztalunkat díszíti. Ha az ember nyitott szemmel jár a piacon kincsekre lelhet és sok mindent tanulhat az ételekről, növényekről, az egyszerű emberek, nénik, bácsik sokszor olyan tudással rendelkeznek, amit az iskolapadban bizony nem szedhetünk fel. Kaptam már sok receptet, tippet, legutóbb hasznos tanácsokkal segítettek a konyhakertem kialakításában, a néni, aki a palántákat árulta, a kérdéseimből hamar kitalálta, hogy kezdő lehetek mert jóindulatúan végigmért majd annyit mondott  "aranyom vigyen csak két tő paradicsomot, elég lesz az egyelőre magának". 
Igaz, hogy gyorsan meg vagyok vele, de többször kell menni, mert a házi tej, háztáji tejszín vagy a gyümölcs nem áll el napokig, de nekem megéri az élvezetért, amit nyújtanak főzés, evés közben. Vigyázat, a piac szenvedéllyé válhat, fenn áll a veszély, hogyha megkóstolunk egy igazi napérlelete paradicsomot vagy rákapunk a zsíros házi tejre (amelynek a tetején ujjnyi vastagon áll a tejszín) bizony fanyalogni fogunk sparban és értetlenkedünk, hogy tudtuk valaha meginni az 1,5 %-os tejet vagy megenni a víz ízű paradicsomot. Vagy ki tudja, van aki talán még jobban megszereti a szupermarketeket, mert ott mindig van paradicsom és eper is..






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése