2013. június 5., szerda

Menü: Répa saláta cukorborsóval és koktélparadicsommal, Cukorborsó krémleves bufala mozzarellával, Zsályás-bazsalikomos-borsós tagliatelle mozzarellával, Friss gyümölcs

Ígértem, hogy készítek menü összeállításokat, amelyek többfogásosak és mégis gyorsan elkészíthetőek. Amikor ebédet készítek akkor mindig egy vagy két alapanyagra koncentrálok és azok köré építem fel a teljes menüt, tulajdonképpen egy-két fogásból készítek három vagy négy ételt. Ez azért jó, mert többféle ízzel hamarabb jól lakunk és a több fogás ellenére mégis kevesebbet fogunk enni. Fontos, hogy mindenből nagyon keveset készítsünk, az olyan ételeknél, amiben nem vagyunk biztosak, hogy mekkora egy adag, vegyük elő mérleget. Levesből másfél-két deci, tésztából 70-80 gramm, a köretből 50 gramm, húsból, halból 120-130 gramm elegendő a több fogásos étkezésnél. Az egyik fogás, általában az előétel, mindig saláta, ezután következik a leves, majd a főétel és a desszert, ami sokszor gyümölcs vagy kávé. Az adagok megközelítőleg azonosak, a főétel nem azt jelenti, hogy az jóval nagyobb adag, mint a többi, inkább kiadósabb, a desszert azonban mindig nagyon kevés, jelképes, ha kicsit bőségesebb, akkor a főétel saláta vagy tartalmasabb leves lesz. Szinte mindig krémleveseket készítek, ez a kislányom étrendjébe is jól fog majd passzolni, ha elkezd szilárd ételeket enni. Amit mi levesként eszünk ő meg kapja püréként, tejszín és tej nélkül. Arra is ügyelek, hogy a menü nagyjából hetven százaléka zöldség alapú legyen, tehát ha a főétel tészta, akkor az előétel és a leves is biztos, hogy zöldséges lesz, a desszert pedig gyümölcs vagy valami más, nem szénhidrát alapú édesség. Nem olyan nehéz, csak meg kell szokni az adagokat, egy ideig a szemünk még éhes lesz, de hamar meg lehet szeretni ezt az étrendet, hiszen igaz, hogy mindenből kevés van, de négy fogás, és azzal azért jól lehet lakni és jóval izgalmasabb, változatosabb, mint a két fogás. Akkor jók az adagok, ha az ebéd végén nem érezzük azt, hogy elteltünk, hanem még simán tudnánk enni valamit. Ha nem kívánjuk a desszertet, akkor túl sokat ettünk. Ha valaki nem édesszájú, akkor desszert helyett nagyon finom a sajt almával, mindenféle magokkal, mandulával, kesu dióval, mogyoróval vagy egy jó kávé.

Menü:
Sárgarépa saláta koktélparadicsommal és borsóval
Cukorborsó krémleves bufala mozzarellával
Zsályás-bazsalikomos-borsós tagliatelle mozzarellával
Friss gyümölcs: eper és cseresznye

Sárgarépa saláta koktélparadicsommal és borsóval

Elkészítési idő: 10 perc
Egy mini saláta, arra jó, hogy élvezhessük az új sárgarépa és a friss cukorborsó ízét, ami sokkal intenzívebb, ha önmagában, nyersen fogyasztjuk őket, másrészt ha előételnek nyers zöldséget  eszünk csökkenti az étvágyat és már nem farkas éhesen állunk neki a főfogásnak. Két személy részére lereszelek kis lyukú reszelőn egy nagyobb új sárgarépát, kifejtek 4-5 hüvely borsót és a répa tetejére szórom, majd elfelezek egy darab koktél paradicsomot, ha túl nagy akkor negyedelem és ráteszem a tetejére. Meglocsolom citromlével és egy kevés olívaolajjal, ha van otthon akkor megszórom apróra vágott petrezselyemmel és kész is. 


Cukorborsó krémleves bufala mozzarellával

Elkészítési idő: 15 perc, a borsó kifejtésével együtt.
A borsókrémleves megunhatatlan, annyira szeretem - de csak friss borsóból - hogy azalatt a pár hét alatt, amíg van, minden másnap készítek ebédre vagy vacsorára. Változatosan elkészíthető, ez a változat egyik idei kedvencünk.

Két személyre:
Fél fej vöröshagyma
250 gramm kifejtett cukorborsó
Egy szál sárgarépa
Egy szál fehérrépa
Egy mozzarella golyó
Kevés tejszín
Olívaolaj
Húsleves alaplé
Szerecsendió
Bors

A borsót, a feldarabolt répákat és a nagyobb darabokra vágott hagymát fedő alatt egy kevés olívaolajon megfuttatom, hozzáadok egy kis kanál vajat is, majd felöntöm 4 deci alaplével, éppen annyival, hogy ellepje, ha túl sűrű később még hígíthatjuk. A mozzarellát kiveszem a  hűtőből, hogy ne legyen nagyon hideg, amikor a levesbe kerül, nehogy kihűtse. Ha megfőttek a zöldségek, akkor botmixerrel simára turmixolom, megvárom, amíg kicsit kihűl és egy kevés tejszínt adok hozzá. Meghintem egy kis borssal, szerecsendióval és a tálalás előtt 5 perccel a közepébe teszek egy félbevágott mozzarella golyót. A legjobb bufala mozzarellával, de bármilyen mozzarella megteszi.


Zsályás-bazsalikomos tagliatelle cukorborsóval és mozzarellával

Elkészítési idő: 15 perc
Ez egy tejszínes alapú tészta friss fűszernövényekkel, a zsálya és a bazsalikom íze dominál benne, kiegészülve a borsóval és a mozzarellával, nagyon harmonikus, lágy ízvilágot eredményez. Vannak olyan ízpárosítások, amiket nagyon szeretek ilyen a  borsó-mozzarella, ilyenkor próbálgatom különféle ételekben, így született meg ez a tészta is.

Hozzávalók két személyre:
Egy mozzarella golyó (125 gramm)
150 gramm szélesmetélt
150-200 gramm kifejtett borsó
Vaj
Sajtkrém (én a cserpes natúr sajtrkrémet használtam hozzá, de jó mascarpone vagy bármilyen tejszínes krémsajt)
Két marék friss szálya
Egy marék friss bazsalikom
2 dl tejszín
Bors

Felteszek egy lábasban vizet forrni a tésztának, egy kevés sóval és egy csepp olívaolajjal, amikor felforrt beleteszem a  tésztát, rárakom a  fedőt, félrehúzom és hagyom "al dente"-re puhulni.  A borsót egy marék apróra vágott bazsalikommal és zsályával együtt egy evőkanálnyi vajon, fedő alatt puhára párolom. Ha készen van, felöntöm tejszínnel, amikor a tejszín megmelegedett hozzáadok egy teáskanál sajtkrémet és hagyom, hogy rottyanjon egyet. Addig a zsálya levelek másik felét megmosom és papírtörlővel szárazra törlöm. Serpenyőben egy kevés olajat hevítek és a zsálya leveleket roppanósra sütöm. Ehhez körülbelül 20 másodpercre van szükség, ott kell állni mellette, mert amikor éppen jó, gyorsan ki kell venni a serpenyőből, pillanatok alatt megég. Egyszerre 3-4 levélnél többet ne süssünk, mert nagyon kell rá figyelni. Egy tányérra papírtörlőt rakok és erre rakom őket óvatosan, mert a roppanósra sült levelek törékenyek. A tésztát összekeverem a bazsalikomos-zsályás tejszínnel és borsóval, és a tálalás előtt pár perccel hozzákeverem a felkockázott mozzarellát is, a zsálya leveleket pedig a  tetejére halmozom és friss borsot őrlök rá.



Friss gyümölcs

Elkészítési idő: 3 perc
Eperszezon van és most kezdődik a cseresznye is, ilyenkor néhány szem ezekből a finomságokból bármilyen desszert költeménnyel felér. Néha cifrázom egy kicsit, félbe vágom az eperszemeket és meglocsolom mentás sziruppal vagy citromlével.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése