2013. július 6., szombat

Ricottás házi gnocchi zsályával és borsóval



Ez az étel ugyan nem a tízperces kategória, de hétvégén, amikor apa-lánya idő van szívesen töltök hosszabb időt a konyhában. Már nagyon régóta szemezek ezzel a recepttel, most végre kipróbáltam és nem csak a végeredmény, hanem az elkészítése is nagyon izgalmas. Szeretem a gnocchit, de általában étteremben eszünk, mert szerintem a boltban kaphatóakkal csak az elnevezése azonos. Az igazi gnocchi puha, amikor a villa élével el szeretnénk felezni szalad benne, akár a vajban, a bolti pedig kicsúszik alóla, mert rugalmas és kemény. Olaszországban a boltban is ki lehet fogni jóféle gnocchit, de azért az sem ér fel a házilag készülttel. Korábban is próbáltam már csak akkor durumlisztet használtam, sőt teljes kiőrlésű liszttel is elkészítettem, mondanom sem kell, hogy a végeredmény igencsak messze esett a jótól, úgyhogy senkinek nem javasolom az alternatív liszthasználatot. Szerintem ez tipikus gyerekekkel közösen is elkészíthető étel, ha Rebeka nagyobb lesz biztosan megengedem, hogy ő gyúrja a kis hengereket majd.



Hozzávalók 4 személyre
  • 1 kg keményre főtt krumpli
  • 175 gramm finomliszt
  • 100 gramm ricotta
  • 75 gramm vaj
  • egy evőkanál tengeri só
  • egy tojás
  • 300 gramm friss borsó
  • egy marék zsálya levél
  • egy csokor petrezselyem
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítés

A krumplit sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, majd még melegen negyedekbe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsieben 5 percig 180 fokon szárítjuk. Ezalatt összekeverjük a többi hozzávalót, a  lisztet, sót, ricottát, a tojást és a borsot. A krumplit kivesszük a sütőből és még melegen krumplinyomóval összetörjük, véletlenül se használjunk turmixot vagy kézi mixert mert ragadni fog. Összekeverjük a lisztes keverékkel és gyorsan összegyúrjuk, úgy, hogy puha állagú lágy tésztát kapjunk, de ne túl sokáig dolgozzunk vele, mert kemény lesz a gnocchi. Kiterítjük egy tányérra és a  hűtőbe tesszük, hogy szilárduljon egy kicsit. Addig elkészítjük a zsályás-borsós feltétet hozzá. Serpenyőben olívaolajat hevítünk és a zsálya leveleket roppanósra sütjük 1-2 perc alatt. Ezután a zsályás olajhoz hozzáadjuk a vajat és megfuttatjuk rajta a borsót, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet is. Felteszünk egy nagy lábosban vizet forrni és a hűtőből kivesszük a tésztát, majd 1,5 centiméter vastag hengereket formázunk belőle, egy nagy kés élével kissé meglapítjuk és hosszában 2-3 centiméteres darabokat vágunk belőlük. Egy szűrőlapát segítségével óvatosan a gyöngyöző vízbe helyezzük és néhány perc alatt megfőzzük. Kihalásszuk őket és jeges vízbe tesszük, majd papírtörlőre helyezve lecsöpögtetjük. Vajat olvasztunk egy serpenyőben és kicsit megsütjük a gnocchikat, végül a vajas borsót mélytányérokba halmozzuk, ráhelyezzük a gnocchit, pár nagy mozdulattal összekeverjük és a tetejére rakjuk a roppanós zsályaleveleket. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése