2013. július 9., kedd

Fekete kagylós-sárga paradicsomos rizottó



Nagy rizottó rajongók vagyunk, ezért nem kellett sokat gondolkoznom, hogy a maradék kagylót és sárga paradicsomot milyen ételhez használjam fel. Talán még a fekete kagylós tagliatelle-nél is finomabb lett, a sárga paradicsom citromos-gyümölcsös ízét a paradicsomos rizottó alap még inkább kiemelte.

Hozzávalók két személyre:
  • Fél kiló fekete kagyló
  • 20 szem sárga koktél paradicsom 
  • Egy nagy üveg darabos paradicsom (én házi készítésű sajátot használtam, egy 900 g-os üveget)
  • Egy fej vöröshagyma
  • Egy fej fokhagyma
  • 150 g rizottó rizs
  • 2X3 dl száraz fehér bor
  • Zöldségleves alaplé
  • 200 g parmezán
  • 3-4 diónyi vaj
  • Olívaolaj
  • Petrezselyem
  • Citrom


Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 150 fokra, hogyha készen van a rizottó a koktélparadicsomokat itt fogjuk megfonnyasztani. Egy sütőpapírral bélelt sütőbe rakom a megmosott szárazra törölt paradicsomokat és meglocsolom őket olívaolajjal. Evés közben nem túl praktikus, tálalásnál azonban gusztább, ha a paradicsomok csumáját rajta hagyjuk.

2. A peramezán sajtot lereszeljük, a fokhagymát megpucoljuk és egy gerezd kivételével a kés élével kissé meglapítjuk és vékony szeletekre vágjuk őket. A parmezánt lereszeljük, a kemény végét félre rakjuk.

3. Egy lábasban feltesszük az alaplét, hogy mire a rizsre rá kell merni már forrásban legyen. 

4. Egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk és a vöröshagymát megfuttatjuk rajta, majd ráöntjük a  rizst (a rizottó rizst soha nem mossuk meg) és megpirítjuk, ha kész, felöntjük a szobahőmérsékletű fehér borral és sűrű kevergetés mellett megvárjuk, amíg elfő róla. Ezután folyamatosan merjük rá az alaplét, de mindig csak annyit, hogy éppen ellepje a rizst, és nagy mozdulatokkal keverünk egyet-egyet rajta. A parmezán végét beledobjuk és hagyjuk a rizsben főni, így még intenzívebb lesz a parmezán íz. Figyeljünk oda, hogy legvégén ne felejtsük el kivenni, kínos, amikor a vendég találja meg a tányérjában. Nem kell állandóan kevergetni, elég nagyjából fél percenként egyszer. Körülbelül amikor harmadszor merjük rá a lét, akkor belereszeljük a félre tett egy gerezd fokhagymát. A merést-kevergetést egészen addig folytatjuk, amíg "al dente"-re nem fő a rizs. Az utolsó két merésnél alaplé helyett adjuk hozzá a paradicsom konzervet és abban főzzük tovább. Egy tálba kiöntve egy kicsit átturmixolhatjuk a paradicsomot, de úgy, hogy darabos maradjon. Adhatunk hozzá friss bazsalikomot, oregánót, kevés rozmaringot, az enyém ezekkel a fűszerekkel lett eredetileg elrakva.

5. Húzzuk félre a tűzhelyről és adjuk hozzá a vajat és a parmezánt, keverjük el és fedő alatt hagyjuk elolvadni a forró rizsben.

6. Ezalatt berakjuk a paradicsomokat a sütőbe 5 percre, vagy addig, amíg kicsit össze nem esnek. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk, megfuttatjuk rajta a vöröshagymát majd öntünk hozzá még olívaolajat és egy-két perc alatt megsütjük benne a vékonyra szelt fokhagymákat. Belerakjuk a kagylót, meglocsoljuk citromlével, felöntjük fehér borral és fedő alatt néhány perc alatt megfőzzük őket. A gőztől már pár perc alatt kinyílnak, vigyázzunk, hogy ne főzzük túl. Összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel. 

7. Egy tányérba kimerjük a  rizottót, ráhalmozzuk a kagylót és elrendezzük rajta a paradicsomokat. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése