2013. július 6., szombat

Tagliatelle fekete kagylóval és sárga koktélparadicsommal


A tökéletes étel számomra: gyors, finom és annyira gyönyörű! Bár a kagyló szezonja szeptembertől februárig tart és az igazi gourmet-ok szerint csak az "r" betűs hónapokban szabadna fogyasztani, szezonalitás ide vagy oda, nyáron legalább egyszer mindig megkívánom, mert az íze a tengerparti nyaralásokat idézi. A szeles, sós levegőt, ami minden próbálkozásom ellenére kócosra borzolja a hajamat, a forró homokot, amiben épp csak végig tud futni az ember mezítláb a tengerig, a meleg estéket, amikor egy spaghetti alle vongole és egy pohár lambrusco kíséretében olyan jó elücsörögni egy tengerparti étterem teraszán és élvezni a nyaralóvárosok nyüzsgését...

Hozzávalók 4 személyre:

  • Egy kiló fekete kagyló ( Metróban jégen hűtött friss kagyló kapható)
  • Fél kiló sárga koktélparadicsom
  • Három darab paradicsom
  • Két fej vöröshagyma
  • Egy fej fokhagyma
  • 3 dl száraz fehér bor
  • Egy csokor petrezselyem
  • Egy citrom
  • olívaolaj
  • vaj
  • Bors
  • 500 g tagliatelle

Elkészítés

A vöröshagymát olíva olajon és egy evőkanál vajon üvegesre párolom, majd a rádobom és épp csak megsütöm a kés élével összenyomott vékonyra szeletelt fokhagymát. Pár percre beledobom a sárga paradicsomokat, és hagyom kicsit megizzadni a forró olajon, majd kiszedem és félreteszem őket. Ezután rárakom a fekete kagylót, rászórom az apróra vágott petrezselymet, friss borsot őrlök rá, meglocsolom olívaolajjal, felöntöm fehér borral és pár percig hagyom fedő alatt rotyogni, amíg a kagylók kinyílnak. Addig szabad főzni, amíg narancssárga színűk lesz, vigyázzunk ne főzzük túlságosan meg, a tengeri herkentyűket egyedül így lehet elrontani. Amelyik kagyló nem nyílt szét magától, azt ne együk meg. A tésztát sós forró vízbe, néhány csepp olívaolajjal  al dente-re főzöm majd lecsöpögtetem és hozzákeverem a fehérboros szószhoz. Érdemes a kagylókat kiszedegetni a serpenyőből és úgy összekeverni a  tésztát a szósszal, és utólag szépen elrendezgetni a tányérokon sárga paradicsomokkal együtt, egy-egy gerezd citrommal. Az asztalra kis tálkában citromos vizet rakunk mellé, hogy abban meg tudjuk mosni evés közben a kezünket. A maradék fehér bort megihatjuk hozzá...







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése