2013. július 9., kedd

Panna cotta fehér csokoládéval és málnával



A panna cotta az egyik kedvenc vendégváró desszertem, mert gyorsan megvan, előre el lehet készíteni és szezonális gyümölcsökkel, alapanyagokkal variálva mindig újdonságként hat. A Gordon Ramsay féle fehércsokis panna cotta a legjobb recept, szinte minden panna cotta-t az ebben leírt arányok szerint készítek. A házi tejszín és tej használata itt különösen fontos, hiszen ezen a  két összetevőn kívűl nincs is nagyon más benne, és a sűrű, krémes tejszíntől és zsíros tejtől lesz igazán finom ez az édesség.

Hozzávalók

  • 150 g fehércsoki
  • 3 levél zselatinlap
  • 5 dl dupla tejszín(házi)
  • 2,5 tej
  • kevés cukor, ízlés szerint, körülbelül 50 g
  • 200 g friss málna

Elkészítés

1.A tejszínt és a tejet felforralom, majd félre húzom a tűzhelyről.
2. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom néhány percre
3. A felforralt tejszínes tejbe beletördelem a fehércsokoládét és hagyom elolvadni, közben először elkeverem kanállal, majd kézi mixerrel, hogy szép egyenletesen elkeveredjen benne. 
4. A zselatinlapokat kinyomkodom hozzáadom a panna cottához, megvárom amíg felolvad, majd alaposan elkeverem benne.
5. 6-8 kis üveg vagy kerámia tálkába adagolom, mialatt hűl, az elején párszor még megkeverem bennük, hogy a zselatin ne ülepedjen le az aljára. Legalább 6-8 órára hűtőbe kell tenni, hogy megdermedjen. A panna cotta akkor jó, ha  puding szerű, de az edény oldalát megütögetve a közepe remeg, mint a kocsonya.
6. Pár szem málnát félre teszünk díszítésnek, a többit összeturmixoljuk és összekeverjük egy evőkanál cukorral. A pürét hűtőbe rakjuk és közvetlenül tálalás előtt a panna cotta tetejére merjük. Ha kiborítva szeretnénk tálalni, akkor néhány pillanatra rakjuk forró vízbe az edényt, és egy éles késsel óvatosan vágjuk körbe, majd hirtelen mozdulattal borítsuk ki egy tányérra. Közvetlenül tálalás előtt szedjük csak ki a tartójából, mert egy idő után szétesik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése