2013. július 18., csütörtök

Mandulás keksztortácska málnás-fehécsokis krémmel


A kekszet nagyon könnyű házilag elkészíteni és ha a befektetettt időt és energiát összevetjük az eredménnyel az egyik legpraktikusabb is. Sokáig eltartható, anélkül, hogy az élvezeti értéke csökkenne, az alapanyagokat néhány perc alatt össze lehet dobni, berakjuk a hűtőbe és fél óra múlva már a sütőben barnulnak a köröcskék vagy szívecskék, ki hogyan szereti. Ráadásul igazi jolly joker, hiszen jól jön a reggeli kávé mellé egy sietősebb reggelen, egy váratlan vendég esetén pedig néhány alapanyaggal felturbózva máris egy elegáns desszertet varázsolhatunk belőle. Aki egyszer rákap a keksz sütésre, biztos, hogy onnantól nem lesz elégedett a boltban kaphatóakkal, amelyek tele vannak mindenféle instant összetevőkkel, ellenben hiányzik belőlük a legfontosabb, a vaj. 

Hozzávalók a kekszhez:


  • 125 g vaj
  • 90 g porcukor
  • egy tojás
  • 150 g finomliszt
  • 100g mandula, hámozott vagy szeletelt
  • egy csipet só
  • egy csipet fahéj


A lágy vajat összekeverjük a  cukorral és hozzákeverjüka  felvert tojást. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzákeverjük a fahéjat és a sót. A mandulát finomra daráljuk egy botmixerrel és hozzákeverjüka  lisztes keverékhez, majd fokozatosan hozzáadjuk az egészet a vajas-cukros-tojásos keverékhez és puha tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és fél órára a hűtóbe tesszük, hogy összeálljon. Egyből hengert is formázhatunk belőle, és akkor csak fel kell szeletelni, de én jobban szeretem kinyújtani és formával kiszaggatni, mert akkor szabályosabbak lesznek a kekszek. Fél centiméter vastagságú kekszeket szaggassunk/vágjunk és 150 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig szép világos színűre sütjük őket. Ha készen van rácsra téve hűtjük őket, óvatosan rakjuk át, mert melegen nagyon törékenyek.

Hozzávalók a krémhez:


  • 250 g friss málna
  • 90 g fehércsoki
  • 150 g mascarpone
  • 2 dl tejszín


A fehércsokit megolvasztjuk és hozzákeverjük kanalanként a mascarpone-t, majd a felvert tejszínt. A málna kétharmadát belekeverjük, a maradékot pedig a díszítéshez félre tesszük. Egy mokkáskanálniy krémet teszünk két keksz közé, és a tetejére is, a málnaszemekkel pedig tetszés szerint díszítjük. A tetején jól mutat egy szem, de akár többet is elrendezhetünk, a kekszek között oldalt is végig rakhatjuk málnával. Közvetlenül tálalás előtt töltsük meg a  krémmel, hogy ne áztassa el a kekszet. A krém hűtőben 3-4 napig is eláll, kifejezetten jót tesz neki, ha állni hagyjuk, mert összeérnek az ízek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése