2013. december 15., vasárnap

Császármorzsa, egy igazi téli reggeli




A császármorzsa nálunk amolyan kényeztető, ünnepi hangulatba ringató reggeli finomságnak számít, így advent harmadik vasárnapján, mikor sikerült egy órával korábban felkelnem a családnál, úgy éreztem kellemes meglepetés lesz a nekik a vaníliás illatra ébredezni...

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 5 dkg cukor
  • Egy vanília rúd
  • 10 dkg liszt
  • egy csipet só
  • 1, 25 dl tejszín
  • 1,2 5 dl tej
  • Egy marék mazsola
  • Egy dl rum
  • 5 dkg vaj vagy kókuszzsír a sütéshez
  • barack vagy szilvalekvár a tálaláshoz


Elkészítés:

  1. A mazsolát felforralom annyi rummal, amennyi éppen ellepi és félre teszem, amíg hűl ázni hagyom benne.
  2.  A cukrot összeturmixolom a vaníliarúddal, a tojásokat szétválasztom, a sárgáját alaposan összedolgozom a vaníliás cukoral. 
  3. A tejet összekeverem a  tejszínnel, a lisztet pedig a sóval, majd felvátltva hozzáadom őket a  cukros-tojássárgás keverékhez. 
  4. A fehérjét kemény habbá verem és óvatosan a masszába forgatom, majd hozzáadom a rumos mazsolát.
  5. Egy magas falú serpenyőben megolvasztom a vajat (vagy más zsiradékot) és alacsony lángon lassan megsütöm benne a masszát. Odakészítek közben egy másik serpenyőt, abban is vajat olvasztok és amikor már annyira megsült a  tészta, hogy elválik a  a serpenyő falától és egyben marad, óvatosan átborítom a másik serpenyőbe és a másik oldalát is aranybarnára sütöm. Amikor készen van két fakanál segítségével apró darabokra szaggatom vagy kiborítom egy fa deszkára és késsel kockára vágom és kicsit még visszateszem a falatokat pirulni. Tálaláskor meghintem porcukorral és házi baracklekvárral tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése