2013. december 19., csütörtök

Trüffel - Szerelem első látásra




Idén az ünnepi előkészületek során ráéreztem a türffelkészítés szépségére. A "szépségére" fordulatot nem csak közhelynek szántam, ugyanis trüffelt készíteni valóban egy rendkívül esztétikus folyamat, már az, ahogy a táblacsoki gyönyörű, fényes masszává olvad a forró gőz fölött olyan látvány, amitől a Csokoládé című filmben érzem magam. Trüffelt készíteni hálás feladat, mert hihetetlenül könnyű, a végeredményt szemlélve az embert mégis egy mestercukrász büszkesége tölti el. Összességében elmondhatom, nem gondoltam volna, hogy ennyire könnyen, gyorsan ilyen finom édesség készíthető. Tőlem sokan ezt kapják karácsonyra szép kis bonbonos dobozokba csomagolva és jövőre az adventi naptárat is ezzel töltöm fel. A következő lépés a bonbon lesz, de az még messzebb van. Inspirációnak a praliné paradicsom blogot érdemes nézegetni, kis változtatásokkal az alábbi recepteket is onnan válogattam, bár ha egyszer valaki trüffelt készít, meggyőződésem, hogy soha többet nem fog hozzá receptet használni, mert a lényeg a jó minőségű csokoládén és a sűrű, magas zsírtartalmú házi tejszínen van, a többi fantázia kérdése, az arányokat és a hozzávalókat már tetszés szerint variálhatjuk.

Receptek


Gesztenyés trüffelgolyó


Hozzávalók:

  • 80 gramm étcsokoládé
  • 70 gramm tejcsokoládé
  • 35 g tejszín
  • Egy evőkanál puha vaj
  • Egy teáskanál méz
  • 85 g gesztenyepüré (receptet lásd lejjebb)


Bevonat:

A bevonathoz egy nagyon egyszerű mandulából, cukorból és tojásfehérjéből álló süteményt készítettem, amelyet utána morzsásra turmixoltam.
  • 30 g őrölt mandula
  • 30g őrölt kesu dió
  • 30 g durvára vágott mandula
  • 30 g durvára vágott kesu dió
  • 50 g kristálycukor egy rúd vaníliával porrá turmixolva
  • 10 g liszt
  • két tojásfehérje


Az étcsokoládét és a tejcsokit a vajjal gőz fölött felolvasztottam, közben a gesztenyepürét, a tejszínt és a mézet összeforraltam. A gesztenyés masszát több részletben a csokoládéhoz kevertem, majd hűtőbe tettem, hogy megszilárduljon.

A tésztához a tojásfehérjét kemyén habbá vertem a cukorral, majd belekevertem az őrölt magokat. Sütőpapírral kibéleltem egy tepsit és a durvára vágott magokat ráterítettem, majd erre öntöttem másfél centi vastagon a tojásos masszát, majd 180 fokon aranybarnára sütöttem nagyjából 20 perc alatt. Miután ekészült hagytam pár órát állni, szikkadni, majd morzsásra turmixoltam és a masszából gyúrt golyók egy részét ebbe, a másik részét pedig keserű holland kakaó porba forgattam.

Gesztenyemassza: Nekem most szerencsém volt, mert kaptam két szép tömb házi gesztenyepürét ajándékba és azokat használtam fel a trüffelekhez. De nem nehéz elkészíteni, és nem is különösebben időigényes, így mindenkinek azt javasolom, hogy ne boltit használjon, hanem inkább készítsen házilag. 
Íme a recept:
  • 250 gramm meghámozott főtt gesztenye 
  • 3 dl tejszín
  • Kevés méz vagy cukor


A gesztenyét összedaraboljuk és a tejszínnel felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot majd botmixerrel pürésítjük.


Meggyes-étcsokis trüffelgolyó


Hozzávalók:

  • 150 g étcsokoládé
  • fél dl tejszín
  • fél dl sűrű meggylekvár (házi)
  • két evőkanál meggylé (házi)
  • egy evőkanál rum


Bevonathoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • Mézeskalács


Elkészítés:

Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztom, addig a tejszínt, a meggylekvárt és a meggylevet összeturmixolom és rottyantok rajta egyet, majd hozzáadoma  rumot. A meggyes pürét több részletben alaposan belekeverem a csokoládéba, majd az egészet beteszem a hűtőbe jó pár órára, hogy megszilárduljon. A mézeskalácsot morzsásra turmixolom, karamellizált barna cukorral is összekeverhetem (ilyenkor az egészet újra turmixoljuk). Ha összeállt a ganache, akkor egy teáskanál segítségével a tenyerembe adagolom és gyorsan kis golyókat formázok belőle, majd meghempergetem az olvadt étcsokoládéban és a mézeskalács morzsában.

Fehércsokoládés-mandulás trüffelgolyó


A fehércsokoládéhoz kevesebb tejszín szükséges, különben túl lágy marad a massza. Illik hozzá a chili, rózsabors ízesítés is, meghempergethetjük kókuszban, mandulában vagy kakaóporban, és a közepébe rakhatunk mandulát vagy marcipángolyót. Megbolondíthatjuk egy kevés tojáslikőrrel...

Hozzávalók:

  • 150 gramm fehér csokoládé
  • fél dl tejszín
  • kis tesákanál vaj
  • egy teáskanál méz
  • egy marék mandula


A csokoládét folyamatos kevergetés közben felolvasztom majd hozzáadom a vajat és a mézet, végül a tejszínt több részletben. Hűtőbe teszem, majd ha megszilárdult kis golyókat formázok belőle, a közepébe mandulát teszek és meghempergetem kakaóporban. Én ehhez is a mandulás morzsát használtam.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése