2013. december 24., kedd

Mákos tészta



Mákot enni az ünnepek alatt nem véletlenül olyan elterjedt szokás, ugyanis a néphagyomány mágikus jelentőséget tulajdonít neki: bőséget, hosszú házasságot ígér. Nálunk a mákos guba mellett, beigli és mákos tészta formában is az asztalra kerül. Sok helyen nem örvend nagy népszerűségnek az iskolai menzáról őrzött élmények miatt, de a házilag gyúrt tésztával, gyömbérrel, citrommal, vaníliás cukorral ízesített verzióval szerintem ezek a rossz emlékek gyorsan kitörölhetőek...


Hozzávalók 4 személyre:


300 g házi szélesmetélt
250 gramm darált mák
egy nagy evőkanál vaníliás cukor (egy rúd vaníliát porhanyósra összeturmixolunk kristálycukorral)
Egy citrom lereszelt héja (ha nem kapunk kezeletlent, áztassuk fél órára szódabikarbónás vízbe)
Gyömbér
Méz
50 g Vaj

Elkészítés:


A vajat kis lángon megolvasztjuk egy serpenyőben, 1 percig megfuttatjuk benne a reszelt citromhéjat, majd belerakjuk a mákot és egy kevés gyömbért reszelünk rá. Erre kerül a vízben kifőtt tészta, alaposan átforgatjuk a mákban, meghintjük a vaníliás cukorral és meglocsoljuk mézzel. Azonnal tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése