2014. április 14., hétfő

Marcipános piskótatorta


Tortát sütni jó és hálás feladat, mert viszonylag egyszerű elkészíteni és mindig óriási sikere van. Főleg ha feldobjuk valami cukor vagy csoki mázzal is, amit szintén semmiség összedobni, de annál inkább mutat rajta.

Ezt a tortát egy családi szülinapra készítettem, Nigella receptje alapján, ami külön élvezet volt, hiszen az ő stílusa és humora megkettőzi a sütés örömét.

Hozzávalók:


250 g lágy vaj
250 g szobahőmérsékletű natúr marcipán
150 g kristálycukor
150 g finom liszt
1/3 teáskanál sütőpor
Egy rúd vanília
Hat nagy tojás

Cukormázhoz:

150 g porcukor
3 evőkanál citromlé

Elkészítés:


Melegítsük elő a sütőt 170 fokra és vajazzunk és lisztezzünk ki egy 25 centiméteres szétnyitható kuglófformát, de használhatunk hagyományos tortaformát is. Én örültem, hogy végre használhattam, a kapcsos kuglófformámat, és a közepébe nagyon jól mutat egy kis kávéscsésze lekvár, ráadásul ízben is remekül kiegészíti a marcipános piskótát. A kristálycukrot turmixoljuk finomra a vanília rúddal, majd keverjük simára a kockára vágott vajjal és marcipánnal. Ezután egyesével keverjük hozzá a tojásokat is, végül a sütőporral összekevert lisztet. Kaparjuk bele az előkészített formába és süssük 40-50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, ha tiszta marad a tű, akkor van készen a piskóta. 

Cukormáz: Az átszitált porcukrot keverjük simára a citromlével és csurgassuk rá a kihűlt piskótára, hagyjuk hűvös helyen  megdermedni rajta.

Tálaljuk egy kis kávéscsésze házilekvárral, eper vagy más pirosgyümölcsös lekvár illik hozzá a leginkább. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése