2014. április 22., kedd

Spenótos-medvehagymás rizottó


A medvehagymás rizottó az egyik legfinomabb, legegyszerűbben elkészíthető és legegészségesebb tavaszi ételek egyike. 

Hozzávalók (4 személynek):


  • 4 csokor medvehagyma
  • Egy gerezd fokhagyma
  • 4-5 szál újhagyma és egy arasznyi póré hagyma
  • 200 g rizottó rizs
  • 100 g vaj
  • 100 g parmezán
  • Húsleves vagy zöldségleves alaplé
  • Olívaolaj
  • 2 dl száraz fehér bor



Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát olívaolajon megfuttatom, az újhagymának a  zöld részét is nyugodtan belevághatjuk. A medvehagymát vékony csíkokra vágom, majd megfonnyasztom az olajon, és néhány evőkanálnyit kiveszek belőle. A hagymás-medvehagymára rádobom a  rizottó rizst, és kicsit megpirítom, majd felöntöm a  szobahőmérsékletű borral. Ha a bor elforrt, akkor kezdem kanalanként rámerni a levest. Mindig csak éppen annyit, amennyi ellepi, és közben gyakran, jó nagy mozdulatokkal keverek egyet rajta. Amikor már néhány kanállal rámertem és kezd megpuhulni a rizs, akkor belereszelem a fokhagymát. Miközben fő és éppen nem kevergetek, kihasználom az időt és lereszelem a parmezánsajtot és kortyolok párat a borból, amit előrelátóan odakészítettem karnyújtásnyira a tűzhelytől. A rizottó főzés hangulatához ugyanis hozzátartozik, hogy igyunk is a fehér borból, ami az ételbe került. Amikor al dente-re főtt a rizs, tehát már nem kemény, de még nem is puha, félrehúzom, hozzákeverem a vajat és a sajtot, majd a külön mert medvehagymát összeturmixolom és azt is hozzáadom. Fedő alatt hagyom összeállni egy 10 percig, majd jól elkeverem és azonnal tálalom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése