2015. június 5., péntek

Epres-banános crumble









Igazi nyári időtöltés crumble-t készíteni. A konyhában kimérem a hozzávalókat, mindegyiket külön kis tálba, majd egy nagy kosárban kiviszem és közösen, az udvaron összekeverjük őket. Az epret elkeverjük egy kanál liszttel, majd megszórjuk barna cukorral, a liszetet a sóval, cukorral, zabpehellyel, majd kivajazzuk a piteformát - szinte játék, nekem is, Rebekának is. Végül belerakom a felkockázott vajat és rákapcsolom a szeletelőgépet, ami pár perc alatt összekeveri, morzsás állagúra, ahogyan kell. Varázslat. Mialatt a sütőben sül játszunk, labdázunk, élvezzük a nyarat, a jó idő és kint lét adta gondtalanságot. A kislányom lába között elgurul a színes gumilabda, lehajol és a terpesz között hátranyúl, de nem éri el, elveszti az egyensúlyát, lecsücsül a földre... és kacag. Hosszan, göndören, ahogy csak a pici gyerekek tudnak. Hunyorogva nézem, a napfényben sárga kis pontok táncolnak a szőke fürtjei körül, meztelen lábacskái, még kis dundi babalábak, de már látszik, hogy használja őket, bokáig homokosak. A nyári napok boldogságának madár hangja, bodza illata és eper íze van...

Hozzávalók:


  • 350 g eper
  • Egy banán
  • Három evőkanál cukor
  • Egy rúd vanília magja
  • Egy kis darab friss gyömbér
  • Fél narancs leve


A morzsához:

  • 200 g liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 100 g vaj
  • csipet só
  • Három evőkanál zabpehely


Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat felkockázzuk, a lisztet elkeverjük a  sóval, a cukorral, zabpehellyel, majd hozzáadjuk a vajat és késes szeletelő részében összekeverjük vagy kézzel összemorzsoljuk. Az epret és a banánt feldaraboljuk, ráöntjük a fél narancs kifacsart levét, ráreszeljük a gyömbért és elkeverjük egy kanál liszttel vagy keményítővel és a vaníliarúd kikapart magjaival. A piteformát, vagy más tűzálló edényt kivajazzuk,belerakjuk az epret és nagyobb darabokban a tetejére morzsoljuk a morzsát (körülbelül borsószemnyi darabokban), majd 180 fokon körülbelül fél óra alatt aranybarnára, ropogósra sütjük. Vanília fagyival tálaljuk, már ha kapunk, mi rendre úgy járunk mostanában, hogy a rákóczi túróstól, madártejestől a dobostortáig minenféle csuda ízkombinációban találunk jégkrémet csak sima vaníliásat nem...



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése