2013. augusztus 4., vasárnap

Friss, gyümölcsös túró desszert



A játékban kimelegedett, vidám gyerekek berohannak az udvarról, az anyuka vagy a nagymama pedig széles, mindent tudó mosollyal kinyitja a hűtőszekrényt és egy elegáns mozdulattal kikap belőle egy tejszeletet vagy túrókrémet, majd odaadja az üdvrivalgásban kitörő gyerekeknek. Mindeközben egy lágy, kellemes hang felsorolja, hogy mi minden vitamin és egyéb a növekedéshez és a csontok fejlődéséhez szükséges dolgot tartalmaz a szóban forgó termék. - Ugye ismerős jelenet? - A gyerekeknek szánt, egészségesnek feltüntetett desszertek reklámjai mindig felbosszantanak, annyira hamisak és az persze sosem hangzik el bennük, hogy a napi kalcium szükséglet mellett a napi cukoradagot is fedezik. Sajnos sokan bedőlnek nekik és otthon halomban állnak a hűtőszekrényben, mint a délutáni étkezés elengedhetetlen részét képező csemege. Pedig túrókrémet, tejberizst és más túró-sajtkrém alapú édességeket nagyon könnyű házilag elkészíteni, és sem összetételében, sem ízben nyomába sem érnek a boltban kapható, egészségesnek kikiáltott társai. Bármilyen gyümölccsel nagyon jól variálhatóak, mézzel, nyírfacukorral ízesíthető és valóban csak olyan alapanyagok kerülnek bele, amiket mi magunk beleteszünk.

Hozzávalók:

  • 125 gramm mascarpone vagy bármilyen tejszínes alapú sajtkrém
  • 250 gramm ricotta túró
  • 2 dl tejszín
  • Egy rúd vanília
  • Fél citrom reszelt héja
  • Nyírfa cukor vagy méz
  • Lehetőleg apró szemű friss piros gyümölcs, áfonya, eper, málna, szeder, ribizli, egres

Elkészítés: 

A sajtkrémet összekeverjük a ricottával, belekeverjük a vanília rúd kikapart magjait és a reszelt citromhéjat, ízlés szerint édesítjük majd hozzáforgatjuka  felvert tejszínt. Pár szem gyümölcsöt félre rakunk a  díszítéshez a többit egy turmix segítségével pürésítjük és elkeverjük cukorral (vagy mézzel). Úgy tálaljuk, hogy a poharak aljára teszünk egy réteg pürét, majd erre rámerjük a krémet és a tetejére szintén egy réteg püré kerül. Néhány szem friss gyümölccsel díszítjük. Előfordul, hogy gyümölcsdarabokat is keverek bele, néha pedig a pürével már előre elkeverem a krémet. A sajtkrémet natúr joghurttal is helyettesíthetjük, a ricotta helyett pedig sima, krémesebb állagú túró is megfelel. Kiürült joghurtos dobozokat is megtölthetünk vele (a Cserpes joghurtok doboza kiválóan megfelelnek a célra), hűtőben 4-5 napig eláll.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése