2013. augusztus 8., csütörtök

Nyári menü: Uborka krémleves, sörtésztában rántott cukkini és cukkinivirág, koktélparadicsomos tagliatelle zöldfűszerekkel, málnás túrókrém

Ez a menü összeállítás egy óra alatt minden különösebb erőfeszítés és kapkodás nélkül elkészíthető, ennyi időt pedig egy jó ebédért vagy vacsoráért még a legnagyobb melegben is megéri a konyhában eltölteni.



Uborka krémelves füstölt lazaccal




Nyáron gyakran készítek uborkakrémlevest és eddigi a legfinomabbra egy Stahl Judit recept alapján sikerült. A füstölt lazac remekül illik a a hideg, kapros joghurtos-tejszínes ízhez és tartalmasabbá teszi, nagyon  párosítás.

Hozzávalók:
  • 2 szál kígyóuborka
  • 4 dl joghurt
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl víz 
  • egy csokor friss kapor
  • bors
  • egy evőkanál olívaolaj
  • 50 g füstölt lazac


Elkészítés:

Az uborkát meghámozzuk, a tejszínnel, tejjel, vízzel összeturmixoljuk, hozzáadjuk az olíva olajat, sózzuk, borsozzuk, és elkeverjük benne a az apróra vágott kaprot. Egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy összeálljanak az ízek, tálaláskor egy vékony szelet füstölt lazacot teszünka  közepére és megszórjuk friss kaporral.



Sörtésztában rántott, töltött cukkinivirág joghurttal, rántott cukkini



A sörtésztában rántott cukkini virág az egyik nyári kedvencem, különleges, mégis öt perc elkészíteni, általában előételnek készítem az ebédhez. Görög ismerősöm szerint - akinél az egyik legfinomabb rántott cukkini virágot ettük - hajnalban kell leszedni, mert akkor van leginkább nyitva a virág, én vagy aznap reggel szedem le, vagy közvetlenül azelőtt, mielőtt elkészíteném a kis cukkinivel együtt, amit szintén sörtésztába mártva rántok ki. 

Hozzávalók:

  • 4 darab cukkini virág és bébi cukkini
  • 4 kis darab kemény sajt
  • 150 gramm liszt
  • egy kávéskanál száraz élesztő
  • egy dl sör
  • csipet só
  • egy tojás
  • két dl natur joghurt


Elkészítés:

Elkészítjük a sörtésztát: 150 gramm lisztet összekeverjük a  sóval, a száraz élesztővel, egy dl sörrel, két dl langyos tejjel, majd hozzáadjuk a felvert tojást is. A cukkini virágot megmossuk, lecsöpögtetjük, majd papírtörlővel óvatosan szárazra törölgetjük. Egy kis bemetszést ejtünk az oldalán ahol belerakjuk a sajtot. Egyenként belemártogatjuk a sörtésztába és forró olajban hirtelen kisütjük. A joghurtot sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint zöld fűszerekkel is ízesíthetjük.




 Koktélparadicsomos, zöldfűszeres taglietalle




Ez egy nagyon könnyű nyári tészta, amiben a friss, érett koktélparadicsom dominál, a tészta és a sajt csupán kiegészítő, amelyek kiemelik és összekötik a fűszernövények és a paradicsom harmonikus ízeit.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 szem koktélparadicsom
  • 150 g mascarpone vagy más tejszínes krémsajt
  • 50 g parmezán
  • Friss kakukkfű, oregánó, bazsalikom
  • Fél dl tejszín
  • 250 g tészta


Elkészítés:

A tésztát sós vízben megfőzzük, egy csepp olajat öntünk a főző vízhez, így biztosan nem fog letapadni az edény aljára. Serpenyőben egy kevés olívaolajon egészben megfuttatjuk a koktélparadicsomokat, éppen csak annyira, hogy "megizzadjanak" majd félre tesszük őket, majd ugyanebben a  serpenyőben megolvasztjuk a krémsajtot, hozzáadjuk a tejszínt és a zöldfűszereket, majd összekeverjük a  tésztával. A tetejére rakjuk a paradicsomokat és a parmezánból vágott vékony szeleteket.



Málnás túrókrém



Ez a friss, könnyű desszert bármilyen apró, bogyós gyümölccsel jól variálható. Nagyobb adagokban is elkészíthetjük és a maradék joghurtos poharakba adagolva jó lesz később uzsonnára vagy tízóraira.   3-4 napig eltartható a hűtőben.

A recept itt található: http://vasarnapiebed.blogspot.hu/2013/08/friss-gyumolcsos-turo-desszert.html





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése