2013. augusztus 9., péntek

Kecsketúrós-spenótos rizottó pármai sonkával és koktél paradicsommal


A piacon sikerült szereznem nagyon finom kecske termékeket, köztük egy nagyobb darab kecsketúrót. Sós, erőteljes íze nagyon illik a sonkához, paradicsomhoz, először tésztát szerettem volna készíteni belőle, végül úgy gondoltam, hogy kipróbálom rizottóhoz. Az állaga inkább egy gomolya sajthoz közelít, mint a hagyományos túróhoz, így reméltem, hogy szépen felolvad és krémes állagúvá teszi a rizottót. Kicsit sűrűbbre kell hagyni a rizst a szokásosnál, hagyjuk, hogy jobban elfőjön róla az utolsó adag főzőlé, mert a túró hígabbá teszi. 

Hozzávalók két személyre:

  • 250 gramm kecsketúró
  • 100 gramm parmezán
  • 150 gramm spenót
  • Egy marék metélőhagyma
  • Egy nagy fej vöröshagyma
  • Egy gerezd fokhagyma
  • 10-15 szem koktél paradicsom
  • Négy szelet Pármai sonka
  • Alaplé (hús vagy zöldségleves)
  • 4 diónyi vaj
  • 2 dl száraz fehér bor
  • 140 grann rizottó


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük a  sonka szeleteket és a koktélparadicsomokat. 10-15 perc alatt a sonkát roppanósra sütjük, a paradicsomokat pedig éppen csak megizzasztjuk. Egy magas falú serpenyőben a hagymát üvegesre sütjük az olajon, majd rádobjuk a rizottó rizst és kicsit megpirítjuk. Felöntjük a borral és megvárjuk, amíg elfő róla, majd merőkanalanként, állandó kevergetés mellett, szép lassan megfőzzük az alaplében. Mindig csak annyi alaplét merünk rá, amennyi éppen ellepi. A második, harmadik merésnél hozzáreszeljük a fokhagymát, az apróra vágott metélőhagymát és a spenótot. Amikor al dente-re főtt a rizs, félrehúzzuk és hozzákeverjük a  lereszelt parmezánt és a vajat és belemorzsoljuk a kecsketúrót. Tálaláskor a tetejére helyezzük a roppanósra sült sonka szeleteket és a koktélparadicsomokat. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése