2015. szeptember 27., vasárnap

Sütőtökös kuglóf



Az egyik jól bevált délutáni vendégváró nálunk a sütőtökös kuglóf. Gyönyörűen mutat egy tortatálra kirakva (ha nincs, egy lapos tányérra rakjunk tortapapírt és így tálaljuk), különleges, hiszen egy egyszerű délutáni süteményt szezonális alapanyaggal készítünk el, és persze finom is. Az elkészítése pedig végtelenül egyszerű, csak arra kell figyelni, hogy a sok alapanyagból semmi ne maradjon ki, a citromos cukormáz pedig kötelező rá, ne spóroljuk le semmiképpen, az adja a a pikáns édes-savanyú ízt a sütőtöktől szaftos, édes kuglóftésztához. A recept a kedvenc blogomról van, de annyira sokszor készítem, hogy én is megosztom. Sokszor szoktam megörvendeztetni vele a családot borongós őszi-téli hétvégéken uzsonnára, ez alkalommal vendégvárónak készült, de a vasárnapi reggelink is meg volt belőle. Egy kis szilvalekvárral kiegészítve. 




Hozzávalók:


  • 450 g liszt
  • 350 g sütőtök lereszelve
  • 200 g barna kristálycukor
  • 12 g sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 125 g lágy vaj
  • 2 dl natúr joghurt
  • két tojás
  • Egy citrom reszelt héja ( eredeti receptben narancs héjjal van, azzal is finom)
  • Egy evőkanál fahéj
  • Frissen reszelt szerecsendió
  • Egy teáskanál őrölt gyömbér
  • Kávéskanál őrölt kardamom (Megj.: Bármilyen karácsonyi fűszer jó, kardamom, szegfűszeg, én előfordul, hogy a mézessütemény fűszerkevérkből rakok bele a fahéj mellé)


Cukormázhoz:

  • 150 g porcukor átszitálva
  • 3-5 evőkanál víz
  • Két evőkanál citromlé


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kuglófhoz összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a nedves alapanyagokat is egy külön tálba, végül összekeverjük a kettőt és egy kivajazott, lisztezett kuglófformába öntjük. 40-50 perc alatt megsütjük, megvárjuk, amíg teljesen kihűl, ezután kiborítjuk és kikeverjük a cukormázat. Az átszitált porcukrot elkeverjük a vízzel és a citromlével, de csak kanalanként adjuk hozzá a folyadékot, nehogy túl híg legyen, egy sűrű fehér masszát kell kapnunk. Ne tegyük hűtőbe, tönkreteszi a cukormázat, csak ki az ablakba vagy a teraszra, de bent a lakásban sem lesz egy napig baja, leteszteltem már számtalan alkalommal. Betehetjük egy fémdobozba vagy üvegbúra alatt is tárolhatjuk. 

Kiváló gaszro ajándék egy tortapapírral díszített papírtálcára rakva, celofánba becsomagolva.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése