2015. szeptember 21., hétfő

Babazsúr: Tündértorták, pillecukros piskótanyársak, étcsokis keksztortácskák és mogyoróvajas kocka.




Mindig is szerettem volna egy igazi rózsaszín, cukormázas babazsúrt. Felnőttként sajnos ilyet nem csinálunk magunknak, hacsak nem Paris Hiltonnak születtünk, így kénytelen voltam megvárni, amíg végre kislányom születik, hogy kiélhessem az ilyen jellegű vágyaimat. Persze még így sem ment rögtön, először csak szopizni akart a dága, hiába kínálgattam mindenféle jóval, később is sokáig csak a sütik szétszedése, a díszítés érdekelte. De végre, a két és fél éves életkort átlépve minden összeállt egy ilyen babazsúrhoz: itt ez a csöppnyi hercegnő, aki immár élvezi a "bulit", ahogy Ő fogalmaz, szereti ha pörög a szoknyája, a rózsaszín színt és az édességet. Főleg ha mindenféle kis díszek vannak rajta. Különösen ha szívecskék. Így megcsináltam. Mindenhol csöpögött a színes cukormáz, pillecukrok, gumicukrok, színes cukordrazsék borították el a konyhát egy napra. Rebekával egy délutánon keresztül szív alakú kekszeket gyártottunk mindenféle méretben, a közös díszítést is valószínűleg nagyon élvezte volna, ha megszámlálatlan idő állt volna rendelkezésre, biztosan be is vonom a munkálatokba. Az eredmény olyan lett, mintha nem is igazi hanem játéksütik sorakoznának a tálcákon, nem tudtam betelni velük. Igen, éppen így képzeltem. Egymás mellett még szebben mutattak a rózsaszín és pasztell zöld mini tortácskák, színes gumi és pillecukrokkal díszítve, színes cukormázba forgatott piskótanyársakkal, a sajtkrémes-citromos cukormázba mártott, cukorba forgatott kis kuglófokkal. Az apró étcsokis keksztorták és szilvalekvárral töltött szívek szerényen meghúzódtak a háttérben, azért azok is elfogytak. Akár ki is írhattuk volna a bejáratra: "Ki itt belépsz hagyj fel minden reménnyel. Enni fogsz. Sokat." Persze dicsérték, pedig nem nagy dolog, ez az a zsúr, amire az időt kell rászánni, de túl sok konyhai tudást, felkészültséget nem igényel, annál látványosabb, szemet gyönyörködtetőbb a végeredmény. Alkohol természetesen nem volt, háziszörpökkel készültem. De ennyi cukor mellett szerintem így is garantált volt a jókedv. Fontos, hogy szóljunk valakinek, hogy süssön pogácsát, ennyi édesség mellett jól esik valami sós is.

Előkészület 


Ez a 25 főre rendezett zsúr kényelmesen 3 nap előkészületet igényel. A kényelmes alatt azt értem, hogy nem kell éjjel-nappal a konyhában robotolni, elég napi pár órát rászánni, vagy még ennél kevesebb is elég lehet, mert ebben az időben nekem a dekoráció is benne volt.

1. nap: bevásárlás, ami szerintem nem vesz igénybe egy óránál többet.

Lista: 

2 kg liszt
2 csomag sütőpor
Egy kis üveg mogyorókrém
Egy kiló vaj
700 g kristálycukor
50 g sötét nádcukor
1,5 kg porcukor
Ételszínezék
Egy citrom
Két csomag pille cukor
Két csomag gumicukor ( ne a zseléset, hanem abból a rágógumi állagúból vegyünk hozzá)
Színes díszítő cukrok
Tej
70 g tejszín
250 g mascarpone
200 g étcsoki
200 g tejcsokoládé
A nyársakhoz kihegyezett hurkapálca vagy más megfelelő alkalmatosság
50 db muffinpapír

2. nap: Kekszek megsütése a keksztortácskákhoz, ez egy két órás program, ha gyerekekkel csináljuk, legfeljebb három.
3. nap: (ez a buli előtti nap legyen): a muffinok és mini kuglófok megsütése a mini tortácskákhoz, a ganache elkészítése a keksztortácskákhoz. A mogyoróvajas kocka elkészítése. Ez két és fél óra alatt kényelmesen megvan, amíg sülnek a muffinok, azalatt elkészítjük a krémet és a mogyoróvajas kockákat.

4. nap: A zsúr napjára marad a dekorálás, azaz a keksztortácskákra rányomjuk a ganache-t habzsákból és színes cukormázakkal bevonjuk és díszítjük a muffinokat, minikuglófokat. Erre érdemes egy jó fél napot rászánni, hagyjunk időt a kreativitásunk kibontakoztatására, élvezet legyen és ne kapkodás, hiszen ez a legjobb része.

Receptek


Muffin

Alap muffin a mini tortácskákhoz, hívhatjuk cupcake-nak is, de én így szoktam, sőt a legkedvesebb elnevezéssel ezeket a süteményeket Nigella illette, akinek a szakácskönyvében tündértortaként szerepelnek. Találó.

Hozzávalók:

  • 125 g vaj
  • 125 g kristálycukor
  • 2 nagy tojás
  • 125 g liszt
  • 3 g sütőpor
  • 3 evőkanál tej


Ebből négy adagra volt szükségem a 25 fős zsúrhoz. Bekevertem külön külön egy egy adagot, az egyik hozzávalóit a  turmixgépbe raktam, a másikét a szeletelőgépbe és egy gombnyomással lett három perc alatt két adag sütim, amit csak bele kellett meregetni a muffin kapszlikba. A legjobb, ha szilikonformát használunk sütéskor és a teljesen kész, feldíszített sütiket rakjuk majd csak a díszes muffin papírba, mert a papír szerintem zavaró a díszítés, cukormázazás közben, biztos, hogy ujjlenyomatos, cukros lesz így vagy le kell cserélni, vagy még egyet rárakni a végén. Két adagot muffin formában kettőt pedig mini kuglóf formában sütöttem meg. Fémdobozban tároltam a díszítésig. A muffinok tetejét levágtam, a kuglófoknak pedig az alját, hogy ne billegjenek. A levágott körökből lettek a piskotanyársak, amiket úgy készítettem, hogy egy nyársraelőször felhúztam egy gumicukrot, ami tartotta a piskóta tallérokat így azok nem csúsztak le a rájuk csurgatott cukormáz súlya alatt sem. A legvégére pedig pillangó cukor és egy újabb gumicukor került. A cukormázat rakhatjuk a piskóták közé, de le is önthetjük vagy bele is forgathatjuk őket. Készítsünk oda pár üres boros üveget és abba állítsuk a nyársakat a máz megdermeséséig. 

Muffinok díszítése, azaz így készül a TÜNDÉRTORTA:

Negyed kiló porcukrot keverjünk ki 2-3 evőkanál forrásban lévő vízzel, adhatunk az egyik kanál víz helyett citromlevet is hozzá. Sűrű krémet kapunk, ebbe óvatosan adagoljuk az ételszínezéket, én pár csepp piros színezék hozzáadásával készítettem rózsaszínt és nagyon kevés zöld hozzáadásával pasztell zöldet. A cukormáz viszonylag gyorsan megszilárdul, így egyszerre egy színnel dolgozzunk, a másik színt  azután keverjük ki, ha a rózsaszínnel már végeztünk. Ne díszítsük rögtön, hagyjuk kicsit megszáradni, különben lecsúsznak a cukrok. Ha túlságosan megszáradt a torták teteje és már nem akar ráragadni akkor mártsuk a cukrot kevés mázba és úgy helyezzük fel a pille és gumicukrokat. A pillecukrokra rakhatunk további gumi vagy kisebb cukorkákat cukormáz segítségével. 

Keksztortácskák:

Hozzávalók:

  • 175 g vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 2 nagy tojás
  • 400 g finomliszt
  • Egy tesákanál sütőpor
  • egy tesákanál só

Elkészítés:

Habosra keverjük a lágy vajat a kristálycukorral, amikor már kezd kifehéredni hozzáadjuk a tojásokat.  Lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral majd a tojásos keverékhez adjuk. Könnyen nyújtható lágy tésztát kell kapnunk, ha ragad adhatunk még hozzá lisztet. Ha készen vagyunk két korongot formálunk belőle, folpackba csomagolva  ahűtőbe tesszük, nyújtás előtt egy fél órával vegyük ki, mert különben szerintem képtelenség vele dolgozni.  Fél centisre nyújtsuk és szaggassunk belőle nagyobb formákat, szíveket, köröket amik majd jól díszíthetőek az étcsokoládé krémmel.Nyolc-tíz percig sütjük 180 fokon. 

Étcsokoládé ganache:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g étcsoki
  • 70 g tejszín
  • 40 g porcukor


Az étcsokit a tejszínnel összeolvasztjuk és ezután habverővel elkeverjük benne a mascarponét és a porcukrot, habosítjuk, majd hűtjük egy napot. Habzsákba töltve kidíszítjük vele a kekszeket.

Gondoljunk azokra, akik nem szeretnének cukormázas, pillecukros, gumicukros tortákat enni (érthetetlen) és néhány kekszet kenjünk meg vékonyan mogyorókrémmel, tegyünk rá egy kávéskanál szilva vagy málna lekvárt  a tetejére pedig még egy kekszet. A legjobb ha erre a célra készítünk lyukas szív vagy kör alakú formával kekszeket, amiket a lekváros kekszek tetejére tehetünk. 

Mini kuglófokhoz sajtkrémes cukormázat készítettem, a recept itt található. Ha valakinek van rá ideje akkor a kuglófokat ez alapján is elkészítheti, én nem bonyolítottam, egyszerűen a sima muffin alaptésztát töltöttem a kuglóf formákba is. 

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése