2013. szeptember 23., hétfő

Levendulás őszibarack befőtt



A befőtt egy nagyszerű dolog, szeretem húsok mellé köretként vagy süteményekhez, panna cottához felszolgálni, vagy csak egyszerűen magában, esetleg egy gombóc fagyival kiegészítve. A felhasználása sokoldalú, az elkészítése pedig végtelenül egyszerű és egy kis fűszerezéssel, fantáziával igazi különlegességeket lehet alkotni. Barackból levendulás és vaníliás befőttet szoktam készíteni, idén kipróbáltam rozmaringgal is és nagyon finom lett. Ha nagy befőttes üvegekbe rakjuk, akkor a szemeket egészben is elrakhatjuk, nem szükséges kimagozni. A szüleim egyik évben ezt kapták karácsonyra, hatalmas 5 literes befőttesüvegekbe egészben raktam el őszibarackot, nagyon szépen mutattak benne. Kevés dolog tölt el olyan elégedettséggel, mint amikor látom a polcon sorakozni a befőttesüvegeket és arra gondolok, hogy mi minden finomsághoz lesz ez majd jó...

Hozzávalók:

  • Barack, kicsit keményebb, éretlenebb szemeket válasszunk
  • Cukor
  • Citrom
  • Szárított vagy  friss levendula, esetleg rozmaring és vanília


Elkészítés:

A barackokat forró vízbe dobjuk, ezután hideg vízbe lemosva könnyedén lehúzzuk a héjukat. Azonnal citromos vízbe rakjuk, hogy amíg a többivel dolgozunk ne barnuljanak meg és megőrizzék szép színüket. Óvatosan ketté szedem és kiveszem a magját, amit nem sikerül szétszedni azt darabolom. Felforralok egy nagy lábosban vizet, cukorral és a választott fűszernövénnyel, úgy, hogy egy szirupot kapjak. A rozmaringnak a leveleit, a levendulának a virágját és a leveleit szoktam belefőzni. A vanília rudat kikaparom és a magjait beleszórom és a rudat is belerakom, amíg fő a szirup. Ha felforrt pár percre belerakom a barackot, mindig csak annyit, amit rögtön ki is veszek, hogy ne menjen szét a forrásban lévő szirupban és ezután 100 fokos sütőben előmelegített forró üvegekbe merem, majd dunsztolom. Az üvegekbe is szoktam tenni 1-1 szál levendulát vagy rozmaringot mellé, a vanília rudat is beletehetjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése