2013. szeptember 14., szombat

Karamellizált őszibarack rozmaringgal és vaníliával



A világ legegyszerűbb édessége, önmagában is nagyon finom, de egy gombóc vanília vagy dió fagyival maga a tökély. Személyenként egy darab őszibarack szükséges hozzá, olyat válasszunk, aminek a leve a könyökünkön csorog, ha megnyomjuk, a héja pedig szinte magától lejön hámozáskor. Készíthetjük fehér és sárga húsúból is, ha megmarad egy befőttesüvegbe rakva a sziruppal együtt akár egy hétig is eláll. Az őszibarack krémlevest is feldobhatjuk vele, rakjuk a tányér közepébe majd ezután öntsük köré a levest és végül locsoljuk meg a sziruppal.

Hozzávalók:
  • Fejenként egy őszibarack
  • Rozmaring (körülbelül egy kisebb marék)
  • Egy rúd vanília (három barackhoz)
  • Méz (Három barackhoz körülbelül egy fél bögre kókuszzsírt és 8 evőkanál mézet szoktam használni, de még sosem mértem meg pontosan)
  • Kókuszzsír

Elkészítés:
A kókuszzsírt egy kis lábosban összeforralom a mézzel, a rozmaringgal és a vanília magjaival, valamint beledobom a kikapart rudat is. A barackokat meghámozzuk, félbevágjuk egy kis tepsibe vagy üvegtálba igazítjuk és meglocsoljuk a rozmaringos-vaníliás sziruppal, ráhelyezzük a vanília rúdját, majd 200 fokon 15 percig sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése