2015. május 23., szombat

Tavaszi zöldségleves


Zöldséglevest készíteni nagyon egyszerű, ám mivel ez egy olyan étel, ami kizárólag friss alapanyagokból áll, így azok minősége kulcsfontosságú. Így ha  nem áll módunkban friss és igazán jó zöldségből elkészíteni, inkább neki se álljunk, mert vízízű menzás lötty lesz belőle, amit aztán hiába javítgatunk leveskockával meg sóval, senkinek nem fog ízleni.  Előfordul, hogy rácsodálkoznak az emberek, hogy a zöldség "ilyen finom is tud lenni" amikor egy-egy kizárólag zöldségekből készült fogást kóstolnak. Ha jó helyen vesszük és szép, friss, szezonális zöldségeket használunk az ételek elkészítéséhez, akkor nem csak ízletes, hanem szemet gyönyörködtető színkavalkád kerül az asztalra. Az üde cukorborsó, a zsenge sárgarépa, az édes fehérrépa, a petrezselyem, persze nem a színtelen, szagtalan, túlhajtatatott szupermarketben kókadozókra gondolok, hanem a hajnalban leszedett még harmatos tömött csokrokra, amiket a kendős nénik árulnak a piacon - más nem is igen szükséges ehhez a leveshez, ami nálunk tavasszal a család a kedvence. Nyáron átveszi a helyét a minestrone leves, télen pedig a testesebb ízvilágú, kiadósabb húsleves. 




Hozzávalók egy nagy fazék zöldségleveshez (6 fő)

  • Három sárgarépa
  • Három fehérrépa
  • Fél kiló frissen fejtett cukorborsó
  • 4 db közepes újkrumpli
  • Egy kis póré hagyma
  • Egy csokor újhagyma (zöldje is belemehet a levesbe)
  • Egy csokor petrezselyem
  • Egy szelet ujjnyi vastag zsírszalonna
  • Egy evőkanál kacsazsír
  • só, bors


Elkészítés:

A zsenge tavaszi zöldségeket elegendő, ha egy szivacs dörzsölős felével alaposan megmossuk, nem szükséges meghámozni. A szalonnát ici-pici kockákra vágjuk, hogy a levesben észrevétlen maradjon, és egy kanál kacsazsíron kicsit megfuttatjuk, majd rádobjuk az apróra vágott póré és újhagymát és megpirítjuk rajta. Ehhez hozzádjuk a karikára vágott sárgarépát és fehérrépát, pár perc alatt átforgatjuk, hogy kicsit megpiruljon, majd felöntjük kicsit kevesebb, mint kétszeres vízzel, sózzuk, és fedő alatt gyöngyöztetve hagyjuk puhulni a zöldségeket. Amikor már majdnem készen van, beledobjuk a kockára vágott újkrumplit, ha az is megfőtt, mehet bele a borsó. Amikor készen van, elzárjuk a tüzet és belerakjuk az apróra vágott petrezselymet. Borsozzuk és frissen reszelt parmezánnal, esetleg vékony karikára vágott újhagymával tálaljuk. A legvégén, amikor készen van kis kockákra vagy csíkokra vágott kelkáposzta levelet is tehetünk a petrezslyemmel egyidőben bele, vagy bébi spenót leveleket, nagyon szépen mutat a zöldségek között és az ízkombinációba is remekül illik. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése