2015. május 20., szerda

Vacsora: Spenótos tagliatelle koktélparadicsommal és parmezánnal, fehércsokoládés-marcipános panna cotta eperrel


Nagyon szeretek vendégeket várni. Főzni és készülni, teríteni, gyertyát gyújtani, zenét választani - ilyenkor mindent a legapróbb részletekig megtervezek. Egyrészt szeretném, ha a vendégek jól éreznék magukat, másrészt én is szeretném élvezni az estét, és nem föl-alá ugrálni, ehhez pedig fontos a megfelelő előkészület. Először is mindenkinek készítek ki papucsot. Megterítek, gyertyát gyújtok, halk háttérzenét rakok be, a konyhában teljesen elpakolok, nincs mosatlan a mosogatóban, vagy használt vágódeszka a pulton. A mosogatógépet kiürítem, hogy a vacsora után mindent rögtön be tudjak tenni, ne kelljen egész este a tányérhalmot nézegetni. És természetesen behűtöm a pezsgőt. Egy vendégség alkalmával az étel csak egy dolog, ahhoz, hogy az este jó legyen, fontos a hangulat is, amiért sokkal többet tehetünk, minthogy a véletlenre bízzuk. A jól megválasztott táraság fél siker, érezni kell, hogy kiket érdemes összehozni és nem érdemes semmilyen vitába belemenni, a nőknél a szoptatás, szülés, hordozás, altatás mikéntje legalább olyan veszélyes terep, mint a férfiaknál politika. (Igen ám, de akkor mégis miről beszéljünk...) 
Amikor kevesen vacsorázunk, hatan vagy annál is kevesebben, az angol tálalás híve vagyok, azaz mindenkinek a saját tányérján tálalom az ételt. Így elegánsabb. Én szívesen eszem végig akár három-négy fogást is, de a tapasztalatom az, hogy az emberek nem ehhez vannak szokva, így nem is igénylik a sok fogást, bőven elegendő kettő, legfeljebb három fogás, és a desszertnél már így is mindenki a hasát fogva panaszkodik, hogy mennyire tele van. Különösen egy késői időpontban, amire nekünk, anyukáknak sikerül a gyerekeket ágyba dugni és végre találkozni, már senki sem vágyik nehéz vagy sokféle ételre, előételnek bőven elegendő egy kis alkohol... Ez alkalommal a barátnőimet vártam vacsorára, három teljesen különböző, stílusú embert, így olyan ételt szerettem volna készíteni, ami biztosan mindenkinek ízleni fog. A tészta tökéletes választásnak tűnt, egyszerűen elkészíthető, frissen tálalható, mégis azzal, ha magam gyúrom és házi tésztát rakok az asztalra, minden különösebb erőfeszítés nélkül megteremtem a "főztem rátok" hangulatot és bezsebelhetem a jó háziasszonynak járó dicséreteket. Férfiaknál ez a menü biztos bukásra lett volna ítélve, hiszen hiányzik belőle a legfontosabb alapanyag, a HÚS. 
Előző nap megcsináltam a  tésztát, a vacsora előtti délután elkészítettem a  feltétet, ami fedő alatt várakozott egy nagy serpenyőben a tűzhelyre odakészítve, a vendégek érkezése előtt tíz perccel pedig feltettem forrni a vizet. Az első lány megérkezésekor fel is forrt, mire az utolsó is megérkezett készen volt a tészta és csak össze kellett keverni a feltéttel. A desszertet előző este készítettem el, csak ki kellett venni a hűtőből és rámerni az eper öntetet. 

Spenótos tészta koktélparadicsommal és parmezánnal


Hozzávalók:
  • 400 g friss spenótlevél
  • Egy csokor újhagyma
  • Három gerezd fokhagyma
  • 3 dl tejszín
  • 12 szem koktélparadicsom
  • 40 g frissen reszelt parmezán
  • bors, szerecsendió
  • olívaolaj
  • 30-40 dkg tagliatelle


A spenót leveleket alaposan megmosom, letépem a szárakat és az erezetet. Egy nagy serpenyőben olívaolajon megfuttatom az apróra vágott újhagymát és a lereszelt fokhagyma gerezdeket, majd rádobom a spenótot és pár perc alatt megfonnyasztom rajta, nem főzöm agyon. Felöntöm tejszínnel, borsozom, szerecsendiót reszelek rá és félrehúzom. A tagliatelle-t pár perc alatt sós vízben megfőzöm, majd összekeverem a feltéttel. Tányérokra halmozom és félbe vágott koktélparadicsommal és parmezánnal tálalom. Ha van időnk melegítsük elő a tányérokat, 50 fokra előmelegített sütőbe tesszük pár perccel a tálalás előtt, így nem hűti el a hideg tányér a tésztát és még az utolsó falat is meleg marad.



Fehércsokoládés-marcipános panna cotta


Hozzávalók:
  • 75 g fehércsokoládé
  • 75 g marcipán
  • 2 levél zselatin
  • 1 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 25 dkg friss eper
  • egy rúd vanília (elhagyható)
  • fél citrom
  • méz vagy juharszirup


Elkészítés:
A zselatin leveleket pár percre egy mélytányérba hideg vízbe áztatom, hogy felpuhuljanak, ezalatt a tejet és a tejszínt összeöntöm és felforralom. Ha felforrt félrehúzom a tűzről és beleszórom az apróra vágott fehércsokoládét és nagy lyukú reszelővel belereszelem a marcipánt. Megvárom, amíg felolvad majd újra visszateszem a tűzre, hogy rottyanjon egyet, ezután ismét félrehúzom és elkeverem benne a zselatinlapokat. Kis formákba öntöm (ebből hat kiszokott jönni) és egy egész napra vagy éjszakára hűtőbe teszem. Az eper öntethez, apróra vágom az epret, és a kikapart vaníliamagokkal, juharsziruppal vagy mézzel felforralom, hozzáadom a fél citrom levét. Lehűtöm és tálaláskor kiskanállal a panna cották tetejére merem. Ha nincs friss eper, eperlekvár is megteszi helyette.




Tíz jótanács ha vendégeket vársz:

1. Az asztalt mindig terítsd meg előre, készíts ki poharakat, tötsd ki a vizet, úgyis mindenki fog kérni, így megspórolhatod a töltögetést.
2. Mindig készítsd ki a papucsokat.
3. Csinálj  helyet az előszobában a táskáknak, kabátoknak, akár úgy, hogy a saját cuccaitokat addig beviszed a szobába vagy berakod egy szekrénybe. 
4. Mindig kalkulálj negyed óra késéssel és Te legalább fél órával előbb készülj el, mert mindig van, aki előbb érkezik.
5. Ellenőrizd, hogy a fürdőben van-e szappan, wc papír és kéztörlő, mindenkinek az első dolga, hogy elmegy mosdóba (ha nők). Hagyd égve a villanyt vagy gyúts gyertyát, aki nem jár rendszeresen hozzád ne kelljen keresgélnie a kapcsolót és botladoznia a sötétben. 
6. Azoknak, akik nem isznak alkoholt készülj valami más itallal, nyáron szörppel, limonádéval, házi jeges teával, télen meleg teával.
7. A mosogatógép legyen üres, hogy gyorsan eltüntethesd a vacsora után a használt tányérokat, evőeszközöket.
8. Gondoskodj zenéről és friss vágott virágról, mindig gyúts gyertyát.
9. Csinálj  helyet az előszobában a táskáknak, kabátoknak, akár úgy, hogy a saját cuccaitokat addig beviszed a szobába vagy berakod egy szekrénybe. 
10. Mindig olyan ételt készíts, amiben profi vagy, ne vendégség alkalmával próbáld ki az új recepteket. 

+ Mindig legyen desszert, mert az olyan édesszájúak, mint én nagyon csalódottak, ha nem kapnak valami finomat a vacsora után. Egy jó minőségű tábla csokoládé is megteszi friss gyümölccsel. (Esetleg csokoládé fondü)

Ha vendég vagy:

1. Késs. Legalább tíz percet, de ne többet, mint negyed óra.
2. Ne kérj mást, mint amivel kínálnak. Ha ott a tea odakészítve, ne találd ki, hogy inkább kávét innál, ha borral várnak ne akarj pezsgőt és sorolhatnám.
3. Ne hozz vissza elfekvőben nálad lévő dolgokat, ne ilyenkor add vissza a kölcsön könyveket, nálad lévő műanyag dobozokat.
4. Bort, pezsgőt, csokoládét, virágot -  valamelyiket mindig viszek, ha vendégségbe megyek.
5. A telefont halkítsd le és tedd el jó mélyre, persze azért néha lopva rásandíthatsz mi van a gyerekkel...
6. Igyál és egyél. Tehát fogyassz. Senki nem fogja észrevenni, szóvá tenni ha feltűnésmentesen keveset eszel-iszol, vagy ha kihagyod a desszertet, de ha szabadkozol, az aktuális fogyókúrádat ecseteled azzal mindenki figyelmét felhívod arra, hogy te NEM ESZEL. 
7. Ne akarj minden áron segíteni. Ha még nincs minden kész, amikor megérkezel, egyszer felajánlhatod, de ha nem fogadják el, csak ülj le egy pohár borral és élvezd, hogy vendégül látnak. Amikor valaki nagyon ajánlkozik, akkor csak idegesebb leszek, mert úgy érzem, biztos azért akar annyira segíteni mert kívülről is éppen olyan kétségbeejtőnek tűnik a helyzet, és látszik, hogy megcsúsztam, ahogy én érzem (:))







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése