2014. május 12., hétfő

Parmezános, zöld fűszeres paradicsomleves



Ezt a levest 5 perc elkészíteni, feltéve, ha van otthon paradicsomunk elrakva, lehetőleg már ízesítve zöldfűszerekkel és fokhagymával. Minden évben teszek el, és nagyon jól jön, amikor nincs időm vagy kedvem főzni, mégis szeretnék minőségi, finom ételt az asztalra tenni. Gyorsabb, mint a rendelés...
Hangzatosabb lenne, ha olasz vagy toszkán paradicsomlevesnek hívnám, de nem fogom, mivel sok "olasz" étterem étlapján ezzel a névvel futnak a konzervből készített, felcukrozott levesek, amelyek tetején tisztességből úszkál némi parmezán morzsa... Szóval kötődik néhány rossz emlékem az olasz paradicsom levesekhez, amit persze mind itthon ettem. Nem javasolom bolti paradicsom konzervből vagy szószból elkészíteni, ha nincs otthon saját készítésű és a nagymamától sem tudunk szerezni, akkor a piacon mindig találni nénit, aki a saját maga termesztett paradicsomból készült szószait árulja. 

Hozzávalók:

  • Egy nagy üveg (800g) paradicsomszósz, vagy egész paradicsom
  • Ha nincs ízesítve, akkor mindenképpen szükség van 4-5 gerezd fokhagymára és zöld fűszerekre, ha ízesítve van, akkor sem árt a levesnek: rozmaring, bazsalikom, oregáno, majoranna, kakukkfű, petrezselyem
  • Só, bors, olívaolaj
  • 150 g frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

Ha ízesítve van a paradicsomunk, akkor egyszerűen olajon megfuttatunk egy marék apróra vágott zöld fűszert és egy gerezd fokhagymát, de ha nagyon sietünk ez el is hagyható. Ha nincs ízesítve akkor 2-3 marék zöldfűszert és 4-5 nagyobb gerezd apróra vágott fokhagymát (vagy két szál új fokhagymát) megfuttatunk olívaolajon, majd ráöntjük a paradicsomot összerottyantjuk és átturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. 100 gramm parmezánt ezután belefőzünk, a maradék parmezánnal a  tetején, kevés petrezselyemmel megszórva, néhány szelet friss bagettel tálaljuk. Jó sűrű paradicsomleves lesz belőle, amiben szinte megáll a kanál. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése