2014. május 20., kedd

Bodzaszörp



A bodza, ahogy annyi minden ezen a blogon, sok szálon visz vissza a gyermekkoromba. Az egyik kedvenc gyermekkori mesém a Bodza anyóka volt, nem véletlen, hogy Andersen-t megihlették ennek a gyönyörű virágnak az "üde fehér felhői", az illatáról nem is beszélve. Ilyenkor szeretek a legjobban a természetben lenni, ha jön egy enyhe kis szellő máris finom, édes bodzavirágillatba burkolja a sétálót... A nagymamám mindig készített bodzaszörpöt, az udvarában állt egy hatalmas bodzabokor és arról szedegette le a kinyílott, fehér tányérokat. Milyen jó volt játék közben az udvarról berohanni egy nagy pohár hideg bodzaszörpre! 

Hozzávalók 3-4 literes üveg bodzaszörphöz:

15 darab nagy, tenyérnyi, kinyílott bodzavirág
3 citrom
Egy 5 literes befőttes üveg
3-3,5 kiló cukor

Elkészítés:

A bodzavirágokat alaposan lemossuk, a citromokat, ha nem sikerül kezeletlent vennünk, szódabikarbónás langyos vízbe áztatjuk negyed órára, majd lemossuk és karikákra vágjuk. Az egészet beletesszük a befőttes üvegbe, kicsit lenyomkodjuk benne és felengedjük vízzel. Rácsavarjuk a  tetejét és két napig így hagyjuk. Ezután átszűrjük egy nagy edénybe, felforraljuk és hozzáadjuk szép lassan adagolva a cukrot. Lehetőleg nádcukrot használjunk, mert attól még szebb színe lesz a szörpnek, de a nagymamám módszere is jó, ő a sima fehér cukor egy részét megpörkölte. Ha készen van, kimosott, sütőben előmelegített üvegekbe merjük a  még forrásban lévő szörpöt, az üvegek tetején egy fóliára nátrium benzoátot teszünk és így csavarjuk rá a kupakokat (ezzel a  módszerrel tartósítjuk, mégsem érintkezik közvetlenül a szörppel a tartósítószer) Meleg helyen 3-4 napig dunsztoljuk, így 1-2 évig is eláll akár, már, ha marad addig belőle. Szeretnék annyit megjegyezni, hogy nagyon sok bodzaszörp recept létezik, én is sokat elolvastam, és sok 50-80 dkg cukrot ír csupán. Az igazi, hígitani való szörphöz majdnem annyi cukor (vagy méz) szükséges, ahány liter folyadékunk van. Így lesz sűrű, szirup szerű a szörp. Kevesebb cukorral is meg lehet csinálni, de akkor nem kell hígitani, hanem olyan lesz, mint egy ízesített, lehűtött tea, ami szintén nagyon finom, a nagymamám például ilyet készített. De nem kell olyan nagyon félni a cukortól (napjaink mumusa), ha nem víz helyett isszuk, akkor az az évi néhány pohár bodzaszörp nem fog megártani. Ha fel szeretnénk dobni a szörpöt, belefőzhetünk, vagy a végén, a  dunsztolás előtt beletehetünk néhány mentalevelet, remekül kiegészíti a bodza ízét.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése