2015. március 27., péntek

Medvehagymás rizottó sült camambert sajttal


 Aki szereti a medvehagymát, az biztosan nem un rá ezalatt a pár hét alatt, amíg van. Már egészen könnyű leszedni, szépen megnőttek a múlt héten még aprócska levelek.

Hozzávalók két személyre:

  • 400 g medvehagyma
  • 120 g rizottó rizs
  • Egy kisebb póré hagyma
  • 120 g parmezán
  • olívaolaj
  • só, bors
  • Egy nagy gerezd fokhagyma
  • Bazsalikom
  • Rozé vagy fehér bor
  • Húsleves alaplé
  • Vaj


Elkészítés:
1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A camambert sajtot meglocsolom olívaolajjal, bedörzsölöm fél gerezd reszelt fokhagymával és az összetépkedett bazsalikom levelekkel,  becsomagolom egy alufóliába. 
2. Felteszem az alaplevet vagy vizet forrni.
3.A medvehagymát vékony csíkokra vágom, és egyharmadát megfonnyasztom pár perc alatt olívaolajon, és egy diónyi vajjal, és kevés alaplével pürésítem. Sózom, borsozom.
4. Magas falú serpenyőben olajon megdinsztelem a karikára vágott póréhagymát, és rádobom a rizst, néhány perc alatt megpirítom rajta. 
5. Felöntöm borral, és kevergetve elfőzöm róla. Fehér bort javasolnak általában a rizottóhoz, de szerintem remekül illik hozzá a rozé. A tavaly előtti rozékat, lassan már a tavalyiakat is, nyugodtan fel lehet használni hozzá. Szobahőmérsékletű legyen a  bor, amikor a rizsre öntjük.
6. Mikor elfőtt róla a bor, felöntjük alaplével, éppen csak annyival, hogy ellepje a rizst, és mindig megvárjuk, amíg elfő róla, majd pótoljuk. Hozzáadjuk a medvehagymát és azzal együtt nem folyamatos, de gyakori kevergetés mellett al dentére főzzük a rizst. Ennél a lépésnél tesszük be a camambert sajtot a sütőbe, körülbelül 15 perc kell neki, amíg megfő a rizs. Miután kivettük a sütőből, kicsomagoljuk és pár percig hagyjuk, így nem fog szétfolyni, amikor kettévágjuk.
7. Amikor már a vége felé járunk belereszeljük a  rizottóba a fokhagymagerezd felét.
8. A legvégén hozzákeverjük a pürésített medvehagymát, és belekeverünk három diónyi vajat és a reszelt parmezánt. Fedő alatt hagyjuk összeérni az ízeket pár percig és a félbevágott camambert-tel a  tetején azonnal tálaljuk. 

Ha maradt a borból, egy pohár tökéletesen kiegészíti...



1 megjegyzés:

  1. Kedves Réka, írtam neked néhány e-mailt Segítsüti ügyben, megkaptad őket?

    VálaszTörlés