2015. április 18., szombat

Sült tarja spenóttal, spárgával és zöldfűszeres újkrumplival


Ami szezonális, az a legelérhetőbb, legegészségesebb, legolcsóbb. Legjobb. Abból a legkönnyebb ízletes és tápláló ételt készíteni, hiszen a jó alapanyagot nem kell agyon főzni, sütni, pucolni. Ha mindig az kerül az asztalra, aminek szezonja van, nem kell sokat gondolkozni mi legyen az ebéd, vacsora, és változatos konyhát vihetünk minden különösebb megerőltetés nélkül, hiszen hetente jelennek meg az új zöldségek, gyümölcsök a standokon. Én ilyenkor variációkat készítek a kedvenceimmel, számtalan formában kerülnek újra és újra az asztalunkra, nem lehet megunni, hiszen csak pár hét az egész, annál is inkább ki kell élvezni és enni, enni, enni, amíg van. Amíg jó.
A tavasz ízei, spenót, srárga, újkrumpli, újsárgarépa, fehérrépa, ceruzabab. Akkor a legfinomabbak, ha az ember a lehető legkevesebbet csinálja velük, és minél frissebb formában kerül az asztalra. Mit ne csináljunk vele? Ne mossuk agyon. Ne hámozzuk meg, elég ha a krumplit finoman lemossuk egy szivaccsal vagy kefével. A spárgának le kell törni a fás részét, ahol könnyen eltörhető, ott kell eltörni, egy pattintás az egész. Ha feszegetni kell, erőlködni, akkor még feljebb kell eltörni. Általában 3-4 centiméter dobódik ki, a többi ehető, szárastul, virágostul, lehetőleg 1 perc főzés után, barna vajban megforgatva. A krumplit nem kell sütni, csak forró vízbe dobva pár percet főzni, vagy párolni. A spenótot is elég blansírozni, véletlenül se főzzük agyon. Ugyanezek vonatkoznak az új sárgarépára és fehérrépára. Nem kell meghámozni szintén elegendő alaposan megmosni. Kevés olívaolaj, citrom, zöldfűszerek, vaj - nem is kell más ahhoz, hogy lakomát rendezzünk belőlük. 

Ez az ebéd friss, szezonális alapanyagokból van, és háromnegyed óra alatt könnyedén elkészíthető, még talán egy könnyű desszert is belefér, mialatt a hús sül a sütőben...

Elkészítés

Tarja:
Az ujjnyi vastag szeleteket egy sütőtálba fektetjük, bedörzsöljük reszelt fokhagymával, olívaolajjal, borsozzuk, sózzuk és rozmaring ágakat fektetünk rá. Lefedjük alufóliával és 40 percen keresztül sütjük 200 fokon, majd levesszük az alufóliát és még 10-10 percig sütjük 180 fokon mindkét oldalát. Ha kész kivesszük és alufólia alatt hagyjuk hűlni negyed órán keresztül.

Spárga

Letörjük a fás részeket a szárakról, majd lobogó sós vízbe dobjuk egy percre, ezután rögtön jéghideg, vagy jeges vízbe rakjuk. Ezután óvatosan száraz papírtörlőre fektetjük, megszárogatjuk és barna vajban megforgatjuk egy serpenyőben.



Spenót

Megmossuk és szárastul mindenestül húsz másodpercre lobogó vízbe dobjuk. Egy szűrőkanál segítségével óvatosan kiemeljük, és jéghideg vízbe rakjuk, majd kinyomkodjuk és meglocsoljuk olívaolajjal, reszelünk rá fokhagymát, megszórhatjuk friss szerecsendióval és borssal is. 



Újkrumpli

A kisebb szemeket hagyhatjuk egészben, a nagyobbakat félbe vágjuk, vagy harmadoljuk és sós vízbe pár perc alatt megfőzzük és rögtön jéghideg vízbe rakjuk. Megszórjuk friss, apróra vágott zöldfűszerekkel, bazsalikommal, majorannaval, oregánóval, kakukkfűvel, korianderrel, zsályával, rozmaringgal, petrezselyemmel, bármit rakhatunk rá és meglocsoljuk olívaolajjal. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése