2015. október 5., hétfő

Kelbimbó főzelék


Az egyik kedvenc főzelékem a kelbimbó főzelék. Szereti a kislányom is, a kisf iam pedig most ismerkedik az ízével és eddig legalábbis, lelkesen ette, a férjem nem rajong érte túlságosan, amikor bejelentem, hogy ez az ebéd, de végül mindig megeszi ő is jóízűen. Nincs mellékíze és az a jellegzetes szaga, mint a kelképosztának, sokkal lágyabb, semlegesebb ízvilágú, főzelékben és blansírozva a legfinomabb, szerintem. Sokszor van nálunk ősszel és télen, mert nagyon egyszerűen elkészíthető, nem kell hámozni, pucolni, darabolni, tele van vitaminnal és persze nagyon finom. 

Hozzávalók
  • Fél kg kelbimbó
  • Egy közepes krumpli
  • 50 g vaj
  • 50 g frissen reszelt parmezán
  • Olívaolaj
  • Bors

Elkészítés

A kelbimbó végét levágom, ha a külső levelek sérültek akkor azokat is leszedegetem, erre nem mindig van szükség, majd forró, lobogó vízben puhára főzöm körülbelül negyed óra alatt, majd azonnal hideg vízbe dobom, hogy megőrizze a színét. A krumplit meghámozom, felkockázom és sós vízben megfőzöm. Ezután a vaj felét megolvasztom, kicsit megforgatom benne a kelbimbókat és fedő alatt pár percet párolom. Turmixban egy kevés főzővízzel a krumplit és a kelbimbó kétharmadát pürésítem és hozzáadom a parmezánt és a vaj másik felét, hagyom, hogy elolvadjanak a  forró pürében.  Sózom, borsozom és tálaláskor a püré tetejére halmozom a maradék kelbimbót és a krumplikockákat. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése